Scrimeră română specializată pe spadă, Ana Maria Brânză este vicecampioană olimpică la Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing și 2020 de la Tokyo, campioană olimpică pe echipe la ediție din 2016 de la Rio de Janeiro, de trei ori campioană mondială (2019 la individual și 2010 și 2011 pe echipe) și de șapte ori campioană europeană (2013 la individual și 2006, 2008, 2009, 2011, 2014 și 2015 pe echipe). A câștigat de-a lungul carierei 14 turnee de Cupa Mondială și este ambasador al sportului universitar.
Fost scrimer român, laureat cu aur la Jocurile Olimpice din 2000 și bronz la Olimpiada din 2008 și campion mondial în 2005. În prezent este antrenor principal al CS Dinamo București și al lotului olimpic de sabie masculin al României, de asemenea este președintele Federației Române de Scrimă și, din 2016, al Comitetului Olimpic și Sportiv Roman.
Absolventă magna cum laude a McNeese State University (Louisiana, Statele Unite ale Americii) în Comunicare şi Marketing Sportiv, cu master în Psihologie Educaţională. Diana Pirciu are certificări de UEFA de Football Management și UEFA Diploma of Football and Leadership Management. În prezent se ocupă de Academia FRF – platformă de e-learning dedicată promovării sportului și dezvoltării educației sportive în România.
Alergător de andurață și ultramaratonist, Tiberiu Ușeriu a câștigat de trei ori, consecutiv (2016-2018), ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat printre cele mai dificile din lume, având în vedere că se desfășoară în zona Cercului Polar. 566 de km la temperaturi care coboară până la -52 de grade Celsius.
Jucătorul român de tenis cel mai bine clasat în ierarhia ATP de până acum, Horia Tecău este specializat la jocul de dublu. În 2015 a atins locul 2 mondial, are 38 de titluri de dublu la Turneul ATP, inclusiv trei la nivelul Masters 1000. De asemenea, a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, alături de Florin Mergea. Este de trei ori campion de Grand Slam, după ce a câștigat Campionatele de la Wimbledon din 2015 și Openul SUA din 2017 alături de Jean-Julien Rojer la dublu masculin, precum și Openul australian din 2012 cu Bethanie Mattek-Sands la dublu mixt. Tecău a mai ajuns la cinci finale de Grand Slam: la Campionatele Wimbledon 2010, 2011 și 2012 cu Robert Lindstedt la dublu masculin, iar la Australian Open 2014 și 2016 la dublu mixt. În prezent este căpitan nejucător al echipei feminine de tenis a României pentru Billie Jean King Cup și ambasador UNICEF.
Campioană Mondială la skyrunning 2021, Denisa Dragomir a câștigat toate cele cinci curse din circuitul de Cupă Mondială la skyrunning la care a participat, inclusiv cursa finală, de gală, și a devenit campioană mondială a disciplinei.
Jucător profesionist de tenis de câmp, Ilie Năstase a fost unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973. Din cele 83 de titluri câștigate, numai 58 au fost înregistrate de Asociația Jucătorilor de Tenis Profesioniști (ATP). De-a lungul carierei a câștigat 58 de titluri, inclusiv cele de Grand Slem: US Open, Wimbledon, Roland Garros, la care se adaugă Turneul Campionilor. A jucat pentru România în Cupa Davis – unde l-a avut parteneri long-term pe Ion Țiriac și au fost finaliști de 3 ori. În 2005, „TENNIS Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”. A fost desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului” (în 1969, 1972, 1973 și 1974).
Primar al Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc este absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj și al Facultății de Drept. Începând din 1996 este înscris ca avocat în Baroul Cluj. Din 2000 este doctor în științe politice și filosofie politică, precum și doctorand în drept constituțional și instituții politice. În prezent ocupă postul de conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. A fost președinte PDL și a ocupat funcția de prim-ministru 2008-2012.
Am ajuns aici, la Sports Festival, m-am așezat pe o bancă și m-am simțit al naibii de bine! Am avut un sentiment de normalitate cum de mult timp nu am mai avut. Și îmi place ceea ce se întâmplă aici! Este absolut fantastic. Si mi-ar plăcea să văd asta în toate orașele noastre.
Jurnalist și autor de cărți cu tematică sportivă, Cătălin Oprișan este câștigătorul premiului ”Ioan Chirilă” pentru ”Steaua, Legenda unei echipe de fotbal”, dar și „Istoria echipei naționale de fotbal a României”, premiată de către Asociația Presei Sportive din România.
Golgheterul all time al echipei naționale a României, alături de Gheorghe Hagi, fiecare deținând recordul de 35 de goluri înscrise. În timpul carierei de fotbalist, a fost supranumit Briliantul, și a evoluat pe postul de atacant sau extremă stânga. A jucat la FC Argeș, Dinamo București, Inter Milano, Hellas Verona, Parma, Chelsea, Juventus, Fiorentina, Cesena, Ajaccio, Petrolul Ploiești, Pune City si ASA Târgu Mureș. Din 2018, este antrenor. A început la FC Vountari, a continuat cu Naționala României U21 și FC Universitatea 1948. În prezent este antrenorul echipei Rapid București.
Tenismenă româncă, Jaqueline Cristian a câștigat în noiembrie 2021 prima finală WTA și a intrat in top 100, fiind printre cele 22 de jucătoare din România care au reușit această performanță. Pe 31 ianuarie 2022, a atins cea mai înaltă poziție a sa la simplu în clasamentul WTA: locul 58.
Cred că acest gen de festival ar trebui luat și implementat în fiecare oraș mare din România! Să ajungă la cât mai mulți părinți și copii. Tocmai ca cei mici să poată participa la asemenea de evenimente și să practice un număr cât mai mare de sporturi. Un număr mare de copii s-au îndreptat și către inot în aceste zile. Cu siguranță o mare parte din acei copii care au învățat tainele înotului în aceste zilei vor mai continua.
Ceea ce se întâmplă aici e uimitor. E un lucru de care trebuie să fiți mândri! Să aduci atâtea sporturi în fața oamenilor, să comunici cu copiii prin intermediul a 40 de sporturi și să-i faci să le încerce, asta e grozav!
În ultimii ani federația s-a ocupat cu reconstrucția sistemului competițional care să ducă spre vârful piramidei cu mai multe talente. Principalul indicator este numărul de practicanți ai fotbalului din totalul populației. Am plecat acum 5 ani de la 0.5% practicanți de fotbal legitimați și nelegitimați. Suntem după 5 ani la 1,5%. Obiectivul este să ajungem la media europeană care este de 2,7%.
Cred că sportivele din România primesc foarte puțină expunere și prea puțină profunzime. Și la nivel calitativ mi se pare o problemă, pentru ca discursul public este încărcat de stereotipuri de gen. E mult despre aspectul lor fizic, rolul lor de mama, de cum arată, cum se îmbracă. Avem nevoie ca societate de modele feminine puternice, iar sportul ni le oferă!
Trebuie să fii pozitiv. Eu făceam un exercițiu. Închideam ochii și mă închipuiam pe podium. Când s-a întamplat, a fost totul ca în imaginația mea. Consider însă că cel mai mare câștig nu a fost această medalie. O am acasă, este a mea, este prețioasă. Dar cred ca drumul parcurs și modul în care am evoluat de la eșec la eșec a contat cel mai mult.
Sportul nu este altceva decât o reflexie a societății. Avem nevoie de competență, de oameni profesioniști, avem nevoie de niște criterii de performanță. Ca fost fotbalist, am învățat să joc în echipă, să mă bazez pe coechipierul meu și să îl ajut când are nevoie. Un singur om nu poate schimba lucrurile. Ai nevoie de o echipă.
Trăim o revoluție în sport. Sistemul vechi nu mai funcționează, cel de taci și fă. Tinerii sunt altfel. Trebuie umblat la profesionalizarea celor ce se ocupă de sport. Tu trebuie să le arăți că sportul poate să fie o alternativă fantastică în primul rând pentru sănătate și, în al doilea rând, pentru o viață mai bună.
Am ajuns aici, la Sports Festival, m-am așezat pe o bancă și m-am simțit al naibii de bine! Am avut un sentiment de normalitate cum de mult timp nu am mai avut. Și îmi place ceea ce se întâmplă aici! Este absolut fantastic. Si mi-ar plăcea să văd asta în toate orașele noastre.