Workout calendar cu The Box

4 februarie 2021

reading time: 5 min, 28 sec

Ne-am propus să începem anul în forță și așa am și făcut! Alături de specialiștii de la The Box, am creat un calendar de antrenamente pentru întreaga lună ianuarie, cu zile de pauză active și alergare. Este un sentiment minunat când acel new year resolution nu rămâne doar o idee frumoasă exprimată cu entuziasm de Revelion. Exercițiile nu au fost foarte grele, dar ne-au ajutat să intrăm în formă. În fiecare seară, pe conturile de facebook și instagram Sports Festival am anunțat workout-ul pentru următoarea zi. La final de program, am stat de povești cu băieții de la The Box, care ne-au explicat la ce rezultate ne putem aștepta după astfel de antrenamente, cât e de importantă mișcarea indiferent de mediul în care practici sportul și cu ce trebuie să continuăm dacă vrem să fim cât mai sănătoși și să facem progrese.

Am început în forță acest an, cu antrenamentele The Box. Cum ați structurat calendarul de exerciții pentru luna ianuarie?

The Box: Antrenamentele au fost structurate în așa fel încât în fiecare săptămâna să stimulăm atât partea superioară, cât și cea inferioară a corpului. În primele două săptămâni am integrat în antrenament și partea de „core” unde obiectivul a fost că fiecare persoană să învețe modul corect de a-și controla diferite părți ale corpului fără modificări posturale periculoase. Astfel, șansele de accidentare scad destul de mult. Pe lângă exercițiile făcute în casă, fiecare săptămână a conținut și un antrenament cu specific aerob (efort constant pe o durata mai mare de 5-7 minute) unde obiectivul a fost să scoatem cât mai mulți oameni din casă pentru a influența și partea cardio-respiratorie a organismului, un element esențial în contextul actual.

Care a fost nivelul de dificultate al antrenamentelor și care au fost cele mai grele exerciții?

The Box: Nivelul de dificultate nu a fost unul foarte greu. Obiectivul nostru nu a fost să creăm un program dificil, ci mai degrabă a fost să ajutăm cât mai mulți oameni să facă mișcare într-un mod cât mai sigur. Din acest motiv, programul conține elemente de respirație, exerciții izometrice (statice) și alte elemente cu greutatea corpului sau greutăți adiționale, în funcție de „inventarul” fiecărui om. Un lucru foarte important este faptul că programul urmărește o progresie clară, asta înseamnă că prima săptămâna conține elemente de bază, fără greutăți, pauze mai lungi și repetări mai puține față de săptămâna 4 unde lucrurile se schimbă având în vedere că organismul s-a adaptat la efort.

Multe dintre exercițiile propuse au denumiri mai puțin cunoscute de cei care nu merg sală. Ce credeți că au învățat cei care au urmărit postările și au realizat exercițiile?

The Box: Denumirea exercițiilor nu este cea mai simplă, așa este, dar noi la The Box avem o vorba „nu te atașa emoțional de un exercițiu, ci de rezultatul pe care acesta îl are asupra corpului”. Chiar dacă poate părea dificil la început, aceste exerciții au un obiectiv clar, pregătirea organismului pentru elemente mai complexe. Programul acesta nu urmărește o transformare miraculoasă într-o lună, este startul de care are nevoie cineva pentru a face mișcare.

Ce rezultate putem aștepta după o lună de antrenament cu astfel de exerciții? Ce transformări au loc? Iar aici vorbim atât de fizic, cât și de psihic.

The Box: Nu cred că cineva trebuie să se aștepte la rezultate mari într-o lună. Cred că prima luna sau mai bine zis primele luni sunt dedicate fundației. Gândiți-vă la drumul unui om care se apucă de mișcare ca și la construcția unei casei. Prima dată faci fundația, unde intră toate exercițiile de respirație, stabilitate, mobilitate și baza aerobă care pot să dureze între 3 și 6 luni. După, urmează pereții casei, iar la final construcția acoperișului. Aici se încadrează toate exercițiile pe care le vedem pe internet. Dacă vorbim de transformări, atunci trebuie să vedem partea psihologică unde putem vedea îmbunătățiri la concentrare, percepție, stare emoțională și creșterea motivației necesare pentru a continuă mișcarea. Schimbările pe partea fizică o să apară cu siguranță dacă facem din mișcare un obicei care să ne urmărească toată viață.

Putem obține rezultate bune și dacă ne antrenăm acasă? Ce tips & tricks ne puteți da?

The Box: Rezultatele se pot obține oriunde. Antrenamentele acasă sunt o varianta foarte bună dacă vrem să ne păstrăm un nivel decent al condiției fizice. Aici în schimb există un mare DAR, nimic nu poate întrece antrenamentul făcut în sală, sub supravegherea unui antrenor care știe să îți gestioneze volumul, intensitatea și variabilitatea pentru a obține rezultatele maxime. Ca să fac un rezumat al acestei întrebări o să răspund foarte scurt și sper, cu un impact mare. Indiferent de mediul în care trăiești sau te antrenezi mișcarea este esențială!!!

Cum v-ați adaptat voi noilor realități și ce programe aveți?

The Box: Realitatea e că în România, doar 35% dintre cei care practică o formă de exerciții fizice o fac în mod conștient pentru sănătate. Faptul că sălile au fost închise o perioada bună de timp, a scos în evidență nevoia de activitate fizică, oricare ar fi aceasta: plimbat, alergat, mers la sală, etc. Am încercat să fim aproape de membrii comunității noastre organizând programe și antrenamente online din momentul în care s-au închis locațiile fizice. De îndată ce măsurile au permis ieșirea în spații publice, am închiriat o casă cu o grădina de 1.000 mp și am început să organizăm antrenamente outdoor. 

Simțim dorința oamenilor de a rămâne în comunitate și e foarte important ca aceștia să rămână activi atât fizic, cât și psihic. În prezent, membrii The Box se antrenează în locațiile noastre The Box – Zorilor și pentru cei care își doresc un plus de siguranță și intimitate am deschis o nouă locație în care le oferim aceste beneficii,  The Box – Unirea

Iar pentru cei care încă nu s-au reîntors în Cluj sau încă preferă să se antreneze de acasă, o fac participând la sesiunile de grup The Box – Online sau accesează programele de antrenament Strength at Home și Booty Builder.

Care este filozofia The Box și ce faceți voi la sală?

The Box: The Box a apărut din pasiunea noastră pentru sport. Într-o lume în care sedentarismul și nutriția inadecvată cresc alarmant incidența bolilor cronice, vrem să determinăm oamenii să aibă o viață mai activă. Ne dorim o comunitate în care să revoluționăm stilul de viață al oamenilor și să creștem numărul de persoane active. Lumea ar trebui să vină la noi pentru că principala noastră preocupare sunt oamenii. Ne dorim că aceștia să se simtă bine și să fie parte dintr-o comunitate care îi motivează să fie mai sănătoși.

Filozofia noastră e gândită astfel încât să pună bazele pentru orice sport. Avem un ecosistem care cuprinde nutriție, masaj, recuperare și antrenamente fizice.

#pushyourlimits