Cluj, inima Transilvaniei - Sports Festival

Cluj, inima Transilvaniei

7 mai 2022

reading time: 2 min, 22 sec

Cluj-Napoca. Orașul care pulsează de viață și în care istoria și arhitectura veche se contopesc cu tehnologia și cu cele mai moderne localuri. Este denumit „inima Transilvaniei” nu doar pentru că este capitala economică a regiunii și al doilea oraș ca importanță din România, cu un mediu cultural dinamic, ci și pentru că aici se găsește câte ceva pentru fiecare.

În așteptarea meciului favorit de la Sports Festival, visit Cluj! Îți recomandăm câteva locuri din oraș în care să-ți petreci timpul:

Dacă ești în căutarea locului perfect unde să faci o fotografie panoramică a orașului și să le transmiți celor dragi locul unde ai descoperit ce înseamnă o zi trăită din plin, este musai să mergi pe Cetățuie.

Clujul merită însă descoperit pas cu pas. Așa că dacă ești pasionat de fotografie, poți să o apuci și pe aleile pietonale de pe străzile recent modernizate unde trecutul architectural se îmbină cu elementele moderne de infrastructură din inima Transilvaniei: strada Regele Ferdinand, strada Emil Isac, strada Petru Maior sau Piața Lucian Blaga.

Dacă îți dorești să faci o plimbare în aer liber și să vezi ce înseamnă „orașul comoară” (da, Clujului i-a fost oferit acest titlu încă din perioada medievală, pentru moștenirea multiculturală impresionantă, dar nu intrăm în prea multe detalii pentru că vrem să le descoperi singur) îți propunem să vizitezi: Piața Muzeului, Piața Unirii, strada în oglindă, (unică în Europa), Zidurile Cetății pe strada Potaissa, Muzeul Etnografic al Transilvaniei. De fapt, tot centrul vechi al orașului. Iar dacă vrei să faci un popas și să te bucuri de priveliște, te poți așeza la orice terasa care îți iese din cale. Vei avea surpriza să descoperi rețete culinare ce îți vor încânta simțurile.

 

Pentru plimbări romantice, dar și relaxante, Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș- Bolyai din Cluj-Napoca sau Parcul Central „Simion Bărnuțiu” sunt două locuri care îți vor oferi cu siguranță decorul dorit.

 

Dacă ești un turist pasionat și vrei să afli mai multe, nu ezita să contactezi oricare dintre cele două centre de informare turistică. Personalul este prietenos, multilingv și gata să răspundă la orice întrebări legate de turism și ce ai putea să faci la Cluj și în împrejurimi. Iată unde le poți găsi:

 • B-dul Eroilor nr. 6-8, 400129, Cluj-Napoca, +40 264 452 244 / +40 264 450 090
 • Memorandumului, nr. 21, 400114, Cluj-Napoca , +40 264 450 410

Pe scurt, ce să nu ratezi în oraș: 

 1. Piața Muzeului este cea mai veche piață a orașului din inima Transilvaniei, cu o arhitectură predominantă gotică și barocă. Clădirile ce pot fi descoperite aici sunt Biserica și Mănăstirea Franciscană, Casa Matia Corvin, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Obeliscul Carolina – primul monument laic al orașului.
 2. Piața Unirii este o zonă cu importante ansambluri arhitecturale gotice, baroce si neo-baroce din Transilvania precum Biserica Romano-Catolica Sfântul Mihail, Muzeul de Arta, Muzeul Farmaciei, Statuia lui Matia Corvin, strada în oglindă și alte vechi palate nobiliare.
 3. Strada în oglindă, unică în Europa, reprezintă una dintre atracţiile turistice ale Clujului. Ansamblul arhitectural, unic în Transilvania, este format din două clădiri identice, dispuse de o parte şi de alta a străzii Iuliu Maniu. Legenda spune că “palatele în oglindă” au fost construite astfel de un nobil pentru ca cele două fiice moştenitoare ale sale să nu se supere.
 4. Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș- Bolyai din Cluj-Napoca, extinsă pe o suprafață de 14 hectare, a fost fondată în 1872 și este una dintre primele, cele mai mari și mai complexe astfel de grădini din sud-estul continentului. Principalele atracții ale locației sunt serele cu plante tropicale și ecuatoriale, gradina romană și grădina japoneză.
 5. Cetățuia reprezintă unul dintre cele mai înalte și importante puncte de vedere a panoramei orașului. Situată la o altitudine de 405 metri, fortificația a fost construită între anii 1715 – 1735 sub formă de stea, ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare.
  Punctele de reper pe dealul Cetățuia sunt Hotelul Belvedere, o clădire modernă masivă vizibilă din multe zone ale orașului și Crucea e amintește de martirii Revoluției de la 1848.
 6. Turnul Croitorilor – parte din vechiul zid de apărare al orașului, care înconjura în vremurile de demult o suprafață de 45 hectare, cât măsura cetatea, este unul dintre puținele turnuri care s-au păstrat într-o stare foarte bună până în zilele noastre, acesta este și astăzi intact. Aici se află și statuia lui Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul.
 7. Biserica Reformată de pe Ulița Lupilor, în imediata apropiere a Bastionului Croitorilor, este una dintre cele mai masive construcții gotice din întreaga Transilvanie, cu aspectul unei cetăți.  În fața construcției se află Statuia Sfântului Gheorghe, reprezentat omorând balaurul, o copie a Statuii Sfântului Gheorghe din Praga, originalul realizat de meșterii clujeni Martin și Gheorghe, la sfârșitul Evului Mediu.
 8. Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” este descris de locurile unde tradiţia e acasă.  Muzeul cuprinde peste 41.000 de obiecte țărănești tradiţionale din secolele XVII-XX şi un fond documentar de peste 80.000 de piese. Muzeul conţine două secţii: secţia pavilionară şi Parcul Etnografic „Romulus Vuia” (secţia în aer liber). Secţia Pavilionară funcționează în Palatul „Reduta” de pe strada memorandumului, în centrul oraşului. Pe locul clădirii actuale se aflau iniţial trei case medievale.

 

Dacă vrei să afli mai multe despre Cluj-Napoca te invităm să dai un ochi și pe visitcluj.ro. Bun venit în „inima Transilvaniei”!