Simona Halep, speranța unei întregi națiuni - Sports Festival

Simona Halep, speranța unei întregi națiuni

26 aprilie 2024

reading time: 5 min

Simona Halep, numele româncei care a ajuns să fie cunoscut peste hotare, întruchipează, pentru fanii tenisului, atât rezistența și determinarea, cât și grația în joc. Și nu numai.

O simplă constănțeancă, ea și-a înscris numele în istoria tenisului, prin stilul ei tenace de a juca și spiritul de neclintit. Călătoria lui Halep către numele renumite ale acestui sport a fost marcată deopotrivă de eșec și triumf, fiecare transformând-o în sportiva formidabilă pe care o cunoaștem azi. 

Dincolo de teren, modestia și etica Simonei strălucesc, câștigându-i admirația atât pe teren, cât și în afara lui. Fiind una dintre cele mai venerate personalități ale tenisul modern, Simona Halep continuă să lase o amprentă asupra sportului, demonstrând că, prin pasiune și perseverență, orice este posibil.

Roadele ambiției

Pe data de 27 septembrie, 1991, în Constanța se năștea viitoarea jucătoare de tenis Simona Halep. La vârsta de doar 4 ani, tatăl ei, Stere Halep, și-a însușit rolul de îndrumător și în acest domeniu. Elementul ambiției și cel al competitivității au avut un rol important în traiectoria jucătoarei, aceasta fiind motivată de fratele ei, care juca și el tenis. Deși resursele pe care le aveau erau limitate, pasiunea pentru acest sport a început să iasă la suprafață și la scurt timp a ajuns să se antreneze la un club de tenis din oraș, fiind observată de antrenorii de acolo.

La 17 ani, sportiva a decis că aceasta îi va fi cariera cu siguranță. Talentul Simonei a fost remarcat de mulți și a început să fie palpabil după primele competiții câștigate, însă momentul transformator care a propulsat cariera jucătoarei a fost operația de micșorare a sânilor, care deveniseră o provocare pentru ea.

„Aș fi făcut operația chiar și dacă nu aș fi fost sportivă. Am avut probleme grave la spate. Am discutat și cu doctorii și mi-au zis: <<Te operezi sau te lași de tenis!>>. Nu a fost o decizie ușoară, dar am fost nevoită să o iau.” a povestit Simona Halep despre intervenția care i-a ușurat viața pe terenul de tenis.

Înainte de operație, jucătoarea se afla în ranking-ul WTA pe locul 263, însă odată cu refacerea ei și revenirea pe teren, lucrurile au mers doar înspre bine. A continuat să urce în clasament, iar 4 ani mai târziu, se afla în finala de la French Open, cunoscut și ca Roland Garros, unde a captivat atenția publicului, dar și a unor nume mari ale tenisului.

O conexiune strânsă cu Franța

Călătoria și conexiunea cu turneul Grand Slam din Franța nu s-a oprit însă aici, ea reușind în următorii ani să depășească mai multe recorduri personale în acest loc. Iată câteva dintre cele mai importante realizări ale carierei sportivei, care au avut loc la Roland Garros:

  • În 2008, la doar 16 ani, a reușit să câștige French Open pentru juniori.
  • Șase ani mai târziu, în 2014, jucătoarea a ajuns în finala Roland Garros, având-o drept adversară pe Maria Sharapova; chiar dacă nu s-a întors cu trofeul acasă, acest moment a fost un moment de cotitură în cariera Simonei, fiind prima finală de asemenea importanță în cariera ei.
  • În 2018, într-unul dintre cei mai buni ani ai săi ca jucătoare, a ajuns din nou în finala Roland Garros, câștigând de această dată; momentul a fost privit ca o triplă victorie, deoarece era primul ei titlu de Grand Slam câștigat și a avut o adversară pe măsură, Sloane Stephens aflată și ea într-un moment foarte bun al carierei.
  • A revenit anul următor la turneul din Paris pentru a-și apăra titlul, însă de data aceasta a ajuns doar până în sferturi, unde a fost înfrântă de Amanda Anisimova. Totuși, chiar dacă nu în Franța, Simona a reușit să câștige un titlu de Grand Slam în același an, în Anglia, la Wimbledon.

Echipa din spatele eroinei

Chiar dacă tenisul este privit ca fiind un sport individual și mulți jucători povestesc despre cât de important este să fii împăcat tu cu tine pe teren, adevărata muncă se desfășoară în spatele cortinei, împreună cu echipa. La fel ca în viață, unde mediul și anturajul în care ești te definește, și în tenis, echipa care îți e alături reprezintă un factor esențial în traiectoria spre succes.

De la fizioterapeut la manager juridic, echipa actuală a Simonei Halep a ajuns la un număr complet, dar și complex. În ce privește antrenorul, jucătoarea a ales mereu bine la acest capitol. 

Patrick Mouratoglou, ultimul antrenor al jucătoarei, o personalitate cunoscută în lumea tenisului și fostul antrenor al Serenei Williams, are în portofolio peste 40 de jucători trecuți de top 100 și nenumărate premii datorate modului de a preda.

„Patrick m-a ajutat să cred din nou în mine și plus antrenamentele pe care le-am făcut au fost noi și mi-a dat un oarecare entuziasm pe toată perioada în care am lucrat. Au fost rezultate foarte bune, este un antrenor extraordinar, și felul lui de a fi mi-a dat încredere că pot să câștig titluri mari. Și s-a și întâmplat, la Wimbledon a fost un turneu extraordinar și după, în Canada, turneul meu de suflet aș putea să spun, pentru că acolo am jucat mereu bine, a fost foarte, foarte bun.” a povestit Simona despre Patrick și progresul realizat împreună cu el.

Despărțitea de Mouratoglou s-a petrecut în contextul acuzației de dopaj prin care a trecut Simona Halep în perioada octombrie 2022-martie 2024. 

Tot la acest capitol, fostul antrenor al jucătoarei, Darren Cahill, a fost omul care a format-o pe Simona în viață și pe teren. Alături de el, sportiva a avut parte de cele mai mari realizări ale carierei, respectiv victoria în două finale de Grand Slam (2018, Roland Garros și 2019, Wimbledon, deși erau într-o pauză de colaborare) și obținerea titlului de număr 1 mondial, conform clasamentului  WTA.

„Darren este un om extraordinar, un om deosebit, care a fost în permanență alături de mine, m-a susținut prin mesaje, a și venit în România să mă susțină, să ne întâlnim, să vorbim. Este un om extraordinar și un antrenor extraordinar.” a povestit Simona despre fostul ei antrenor și susținerea lui în cazul suspendării pentru dopaj.

Chiar dacă momentan nu mai este în echipă, actual antrenor al lui Janik Sinner, Darren se implică în continuare în viața Simonei și i-a fost alături în momentele grele prin care a trecut. Acesta a declarat că nu a avut niciodată îndoieli în privința nevinovăției jucătoarei și s-a bucurat nespus după ce TAS a luat decizia de a-i reduce suspendarea pentru dopaj.

„Pentru mine, a fost cel mai bun lucru din an. Și am avut un an foarte bun, cu tot ce am făcut până acum. Au fost 18 luni de tortură, am crezut mereu în ea. Știu că a trecut printr-o perioadă grea, sunt foarte mândru de modul în care a gestionat totul. Sunt fericit că o voi vedea jucând din nou. Abia aștept să o revăd!”, a declarat Darren Cahill la scurt timp după obținerea reducerii suspendării pentru dopaj.

Darren continuă să aibă un rol important în cariera sportivei, fiind cel care l-a sunat pe actualul antrenor al Simonei, Carlos Martinez, un nume respectat în industria tenisului, cunoscut pentru munca depusă alături de Daria Kasatkina și nu numai. Chiar dacă cei doi (Simona și Carlos) au început colaborarea recent, aceasta se dorește a fi una de durată.

„(Carlos) Este unul dintre cei mai respectați antrenori din circuit. A avut o mulțime de oferte să revină și să antreneze alte jucătoare. A ales să aștepte pentru că a crezut în Simona. […] Cred că este un tip răbdător. Spaniolii sunt foarte disciplinați în modul de abordare al jocului. Asta i se potrivește Simonei.

[…] Dacă va exista o legătură puternică, asta vom vedea la următoarele turnee. Am mare încredere că vor lucra bine împreună. E o alegere bună.” a declarat Darren Cahill despre colaborarea Simonei cu Carlos Martinez.

De-a lungul timpului Simona a avut alături antrenori precum Ioan Stan, un antrenor de tenis din Constanța, Firicel Tomai, Andrei Mlendea, Adrian Marcu, Andrei Pavel, Wim Fissette, Victor Ioniță, Daniel Dobre. Teo Cercel a fost preparatorul ei fizic, cei doi lucrând împreună încă din perioada când ea era la juniorat.

Consistență pe și în afara terenului de joc

În ce privește stilul de joc al sportivei, un termen definitoriu ar fi consistența. Aceasta a dat dovadă de continuitate și perseverență de-a lungul carierei sale, de la simpla prezență pe teren, la pregătirea psihică și fizică. 

Linia de fund a terenului este cunoscută în cazul lui Halep ca un loc de referință pentru lovituri precise și păstrarea acestei consistențe de-a lungul meciurilor. De asemenea, jocul de picioare i-a permis mai mereu să pună presiune pe adversari, astfel dictând jocul. Totuși, printre cele mai importante caracteristici ale jocului ei se numără agilitatea cu care trece de la un stil defensiv la unul ofensiv, precum și reziliența de care dă dovadă, când vine vorba de jocul la nivel mental. Chiar dacă pe zgură a avut cele mai mari reușite, a ajuns în timp să dezvolte abilitatea de a se plia ușor pe orice tip de suprafață.

 

Simona Halep a dat dovadă de consistență și în afara terenului, în special în ultimul an, perioadă în care a trebuit să se confrunte cu decizii și momente grele, din cauza suspendării pentru dopaj. 

„Am avut un an extrem de greu, cu multă anxietate, cu multe nopți nedormite, cu un mare refuz la ceea ce se întâmplă, pentru că mi s-a părut foarte nedrept. Nu am știut să gestionez la început, dar acum am acceptat că poate fi ghinionul carierei mele și trebuie să o iau ca atare, să fiu puternică și să privesc în față, să iau partea bună a problemei și să mă gândesc că sunt sănătoasă și că va veni și verdictul într-o zi și o să fie bine pentru mine.” a declarat Simona înainte de aflarea deciziei de reducere a suspendării pentru dopaj.

La scurt timp dupa verdictul TAS de a-i reduce suspendarea, Simona s-a întors plină de energie și speranță pe terenul turneurilor de tenis. Deocamdată a jucat la Miami Open, unde a fost înfrântă de Paula Badosa, într-un meci strâns, iar viitoarele planuri includ dorința de participare la cât mai multe turnee, Jocurile Olimpice și posibil și la Roland Garros, turneul de Grand Slam în care a înregistrat ani de-a rândul rezultate foarte bune.

Titanii tenisului mondial 

Simona Halep a vorbit de nenumărate ori despre importanța păstrării motivației, indiferent că aceasta vine din interior sau se datorează factorilor externi, precum susținători sau echipa alături de care lucrezi. Ea a accentuat în ultimii ani aceasta nevoie esențială de a-ți găsi motivația într-un fel sau altul, fiind nevoită să caute acest sentiment în perioade dificile, respectiv în cazul suspendării pentru dopaj.

„Patrick (Mouratoglou) m-a ajutat foarte mult la motivație, m-a ajutat să cred din nou în mine. […] În perioada aceasta am fost foarte dezamăgită de mai multe lucruri, dar iubirea oamenilor care m-au susținut de când am început tenisul a venit peste. Și mă hrănesc cu acea apreciere, cu acea susținere și vreau să iau partea plină a paharului și să rămân cu sentimentul frumos.

[…] O să revin pe teren și am motivația interioară să lupt pentru asta. Iubirea oamenilor care m-au susținut e peste orice durere.” a povestit Simona într-un interviu, înainte de decizia luată de TAS în procesul dopajului.

Anul acesta, tema evenimentului Sports Festival va fi „motivația”, întâmplarea care pune în mișcare totul. Cu această ocazie, nu doar că vei putea urmări interviuri cu personalități sportive care ne-au inspirat pe fiecare dintre noi, ci vei putea fi parte din evenimente unice, precum meciul demonstrativ cu Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep și Andrei Pavel.

Show-ul demonstrativ de tenis se va juca sâmbătă, 15 iunie 2024, în BT Arena, și marchează a 5-a ediție a Sports Festival. Numărătoarea inversă a început, așadar vino și tu la evenimentul sportiv al anului și asigură-ți locul în sală, accesând link-ul https://bilete.sportsfestival.com/. 

Vino să vezi titanii tenisului mondial care ne-au inspirat ani de-a rândul, într-o ocazie unică la Cluj!