Dar textul acesta nu este despre cifre, cum ar părea la prima vedere, ci despre emoții. Și începem cu ale noastre, ca organizatori ai Sports Festival. În 2018, Clujul era capitală europeană a sportului, așa că organizarea unui festival dedicat părea o idee bună. Și a și fost – mii de oameni au participat la meciul demonstrativ de tenis România vs World și la meciul de fotbal Generația de Aur a României vs. Barca Legends și alte câteva mii s-au distrat încercând sporturi noi, la clasele și competițiile cu acces gratuit pe care le-am organizat la festival. Confirmările au venit încă de la ediția a doua, când s-au înregistrat peste 120.000 de participanți, dintre care 10.000 au încercat sporturi noi și 12.000 s-au înscris la competiții. A fost, desigur, și recordul de la meciul demonstrativ de tenis al campioanei Simona Halep – 9.000 de spectatori, dar și apetitul pentru Sports Talks, adresat publicului larg, sau Masterclass, adresat sectorului de business și industriei sportive. Pe când ne turam motoarele pentru ediția a treia, lumea s-a oprit în loc. A izbucnit pandemia. Marele sport a fost suspendat, iar sportul mic, individual, s-a restrâns în jurul blocului. Competițiile s-au mutat online, dar ceva părea că s-a pierdut pentru totdeauna – sentimentul de împreună, așa cum se înțelege el de aici.
![]()
Așa că acum la ediția a treia a Sports Festival, nu știm, pur și simplu, la ce să ne așteptăm.
Dincolo de emoțiile noastre, sunt emoțiile sportivilor. Programul lor de antrenament a fost dat peste cap din cauza restricțiilor; competițiile au fost anulate; legătura cu fanii – întreruptă. Fiecare are întrebări legate de forma lui. Poate înainte de pandemie erau pregătiți să doboare munții, iar acum se trezesc că nu mai pot urca nici dealul. Mulți au pierdut ultimul tren pentru a mai demonstra ceva. Unii și-au programat retragerea, dar parcă ieșirea din scenă fără un rămas-bun formal le-a părut nedreaptă. Așa că meciurile de retragere pe care le-am programat la ediția din acest an vin să repare puțin lucrurile. Ca și masterclass-ul cu cel mai în vogă coach de tenis al momentului, Patrick Mouratoglou, care a antrenat-o pe Serena Williams din iunie 2012 până în 2022 și o antrenează acum pe Simona Halep. El ne va ajuta să înțelegem mai bine cum se antrenează personalitățile puternică și care sunt acum, după doi ani de pandemie, provocările care stau în fața sportivilor.
![]()
Ultimele, dar nu cele din urmă, sunt emoțiile voastre. Pe voi vă invităm la spectacolul sportului, dar vă provocăm să și gustați din magia lui. Multe s-au schimbat, în cei doi ani care au trecut de la ultima ediție. După ce v-am propus o nouă formă de divertisment, au urmat doi ani în care nici măcar în fața televizoarelor nu am putut trăi împreună entuziasmul competiției și emoția victoriei. Puținele evenimente organizate la ieșirea din starea de urgență au fost primite cu rezervă și precauție, mai ales că restricțiile au limitat accesul live al fanilor la spectacolul sportiv.
Acum o luăm cu toții de la capăt. Poate mai atenți la distanța la care stăm unii de alții; mai rezervați la gesturile de încurajare; mai precauți când jucăm în echipă. Dar flămânzi să vedem și să facem sport. Pentru că i-am înțeles mai bine rolul – acela de a ne menține sănătoși nu doar la trup, ci și la minte. Sportul ne-a învățat să fim rezistenți și disciplinați, să respectăm reguli, dar să încercăm mereu să ne depășim limitele. Din această perspectivă, Sports Festival este celebrarea la care nu am putut spera, timp de doi ani. Locul în care realizăm din nou, cu bucurie, că în cele mai grele momente nu mergem niciodată singuri.