Retrospectiva anului 2020

3 ianuarie 2021

reading time: 4 min, 14 sec

2020. A year unlike any other. Un an care ne-a provocat pe toți și care ne-a făcut să regândim inclusiv modul în care facem mișcare. Pentru sportivii profesioniști, a fost un an cu multe incertitudini. Început în forță, a continuat cu competiții întrerupte sau reprogramate. Jocurile Olimpice care trebuiau să aibă loc în 24 iulie-9 august 2020 la Tokyo, au fost amânate din cauza pandemiei cu un an, pentru prima dată în istorie!

Competițiile care totuși au avut loc, s-au desfășurat cu număr limitat de spectatori sau fără public. Sportivii au jucat pe terenuri și în săli de sport goale, fără energia și scandările cu care erau obișnuiți din partea fanilor, care s-au resemnat și au urmărit de pe canapea performanțele echipelor sau a sportivilor preferați.

Pe lângă calendarul sportiv incert, o problemă a fost și este în continuare realizarea antrenamentelor. Distanțarea socială și alte măsuri de siguranță impuse de autorități i-au obligat pe sportivi și pe antrenori să devină inventivi și să găsească modalități de a se menține în formă acasă.

Anul a început bine pentru sportivii români care au participat la competițiile de iarnă. Georgiana Popescu și Andrei Nica s-au întors acasă cu medalia de aur la monobob, iar Ramona Ionel a câștigat bronzul la patinaj viteză-sprint echipe mixte. Rezultate bune au fost și la turneul preolimpic de tenis de masă din Portugalia, unde echipa feminină a României s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Tot în ianuarie a avut loc Australian Open, competiție la care Simona Halep a ajuns până în semifinale. Câștigătorii au fost americanca Sofia Kenin și austriacul Dominik Thiem. Pentru Simona a urmat, în februarie, victoria turneului WTA de la Dubai, unde a învins-o pe Elena Rîbakina (Kazahstan).

Tot în luna februarie au avut loc mai multe evenimente sportive importante: prima manșă a optimilor de finală ale UEFA Champions League și 16-imile Europa League, Europenele de lupte de la Roma și campionatele mondiale Under23 la sanie, unde echipa formată din românii Mihai Tentea și Ciprian Daroczi au luat aurul.

Luna martie a venit cu veștile proaste. Cu multe țări sub lockdown, optimile UEFA Champions League au fost reprogramate pentru luna august după 4 partide. Și turneele preolimpice au fost anulate după anunțul că Jocurile Olimpice vor avea loc abia anul viitor. A fost o lună bună pentru Irina Begu care a revenit în top 100 WTA după ce s-a impus în finala turneului de tenis de la Indian Wells.

Au urmat 2 luni de liniște deplină în care oamenii, izolați în case, au încercat să își reorganizeze întreg programul și modul de lucru. În sport, ca și în celelalte domenii, evenimentele au fost regândite. Deși inițial a părut bizar, competițiile au început să fie organizate fără spectatori, cu interacțiune minimă între sportivi, arbitri și organizatori. În Cluj-Napoca a avut loc primul turneu de tenis (n.r. feminin) organizat în țară de la debutul pandemiei, fără public. Winners Open, organizat de Sports Festival, a fost transmis live, pe rețele de socializare și la televizor. A fost însă o oportunitate bună pentru jucătoarele noastre să revină pe teren, să facă încălzirea pentru competițiile din circuit și să câștige premii care să le ajute să își continue activitatea într-un an de criză. Gabriela Ruse a câștigat turneul și a jucat la dublu, într-un demonstrativ de excepție, cu Simona Halep, Horia Tecău și Marius Copil.

În vară au fost reluate competițiile de Formula 1 și finala Cupei României la fotbal. În Europa au fost reluate, tot fătă spectatori, campionatele de fotbal din Spania, Anglia sau Italia. România are noi reușite. Ana Maria Brânză Popescu a câștigat, pentru a patra oară consecutive, Cupa Mondială de spadă, iar echipa feminină de handbal CSM București a primit un wild card pentru participarea în grupele Champions League.

Au urmat fazele decisive ale Champions League și Europa League, turul 1 preliminar din cupele europene la fotbal și handbal. Surprizele frumoase au venit iarăși anul acesta de la selecționata Under-21 a României, antrenată de Adrian Mutu. Fotbaliștii noștri s-au calificat la Campionatul European de fotbal pentru tineret din 2021, după un ultim meci jucat cu Danemarca și terminat la egalitate, 1-1.

La tenis, turneul WTA de la Praga a fost câștigat de Simona Halep. A urmat Roland Garros. La finalul verii, a avut loc și retragerea din competițiile sportive a fraților americani Bob și Mike Bryan, cu un palmares impresionant: 1108 victorii, 119 titluri ATP (n.r. 16 de Grand Slam), medalia de aur la JO Londra (2012).

Sezonul a început bine pentru Cupa Mondială de schi alpin, unde până acum puține competiții au fost anulate, și toate din cauza vremii. Probele se țin tot fără public sau cu număr limitat de spectatori. Reprezentanta României Ania Caill, a reușit să se pregătească în perioada pandemiei pe pârtiile din Elveția și a debutat în noul sezon al Cupei Mondiale la finalul lunii decembrie.

Pentru România, anul sportiv s-a încheiat cu performanțe notabile. Larisa Iordache a avut un parcurs impresionant la Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Mersin, Turcia. Ea s-a întors în țară cu două medalii de aur, la bârnă și sol și a devenit vicecampioană la sărituri.

După 2020, nu putem decât să sperăm la un an mai bun. Pentru sport și lumea-ntreagă.

#KeepPlaying