Maraton mondial

8 iunie 2020

reading time: 1 min, 48 sec

Dacă te gândești că o competiție de alergare online este mai puțin interesantă decât una clasică, vei fi surprins! Echipa NN Running a organizat, în 6-7 iunie, un maraton mondial de tip ștafetă, iar cei care au participat au avut șansa să ajungă în aceeași echipă cu legendele acestui sport: deținătorul recordului mondial la alergare, kenyanul Eliud Kipchoge, al doilea cel mai rapid maratonist din lume, Kenenisa Bekele, deținătorul recordului mondial la semi-maraton, Geoffrey Kamworor și campionul absolut la cursele de 10.000 de metri, Joshua Cheptegei.

Înscrierea s-a făcut online, prin paltforma Strava, iar participarea a fost gratuită. Maratonul a fost împărțit în 4 și fiecare alergător a trebuit să alerge 10.5 kilometri. Participanții au putut să își facă propriul grup de 4 persoane sau să se alăture altor echipe. Acesta a fost, de altfel, și farmecul competiției: programul a făcut o repartizare aleatorie, așă că oameni din diferite țări au putut să alerge împreună.

Petru Grigoraș, manager sportiv Sports Festival, a alergat și el în Parcul Central din Cluj-Napoca. A fost prima alergare de 10K din acest an pentru el, dar a reușit să scoată un timp bun. Așteptările au fost mari: a fost repartizat într-un grup strain, alături de 3 kenyeni.

“Îmi era dor de o astfel de provocare! Noi ar fi trebuit să avem în curând cursa Race your Champ de 10K, pe care o organizăm în fiecare an în cadrul festivalului. Am fost nevoiți să amânăm evenimentul, dar mă bucur că sunt astfel de concursuri online. Nu pot să spun că a fost ușor, pentru că am stat două luni acasă și până se pornesc motoarele durează un pic.

La o alergare e important să alergi încet și cu calm. Și să îți placă! Binențeles, încălzirea este obligatorie. 10K este o cursă lungă. La alergare folosim toți mușchii, deci trebuie să facem multe exerciții înainte. La maraton, încălzirea este mai scurtă, pentru că ea continua la primii 2-3 kilometri parcurși. La 10 kilometri trebuie să te încălzești cam 8-10 minute” – Petru Grigoraș.

Competiția MA RA TH ON s-a desfășurat sub motto-ul We run as on, iar la ea au participat 100.000 de alergători din peste 100 de țări.