OMS: Every move counts

3 decembrie 2020

reading time: 2 min, 48 sec

Fiecare exercițiu fizic pe care îl facem contează pentru sănătatea noastră. Este mesajul transmis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un an în care starea de sănătate și condiția fizică au devenit o prioritate pentru toată lumea, dar în care ne-am văzut nevoiți să devenim ingenioși pentru a putea practica sportul în siguranță. Este însă important să nu renunțăm la mișcare. Iată și de ce:

Până la 5 milioane de decese pe an ar putea fi evitate dacă populația globală ar fi mai activă, potrivit OMS. Specialiștii recomandă cel puțin 2 ore și jumătate de mișcare pe săptămână pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv pentru persoanele cu afecțiuni cronice. Deși, 5 ore de sport pe săptămână ar fi ideal.

Statisticile OMS arată că unul din patru adulți și patru din cinci adolescenți nu fac suficientă activitate fizică. La nivel global, se estimează că problemele de sănătate cauzate de lipsa mișcării se vor traduce în costuri uriașe: 54 miliarde USD – asistență medicală directă și 14 miliarde USD – pierderea productivității.

Noile linii directoare OSM încurajează femeile să mențină o activitate fizică regulată pe tot parcursul sarcinii și după naștere. De asemenea, acestea evidențiază beneficiile valoroase pentru sănătate ale activității fizice pentru persoanele cu dizabilități.

Adulților mai în vârstă (cu vârsta de 65 de ani sau peste) li se recomandă să adauge în rutina zilnică activități care pun accentul pe echilibru și coordonare, precum și pe întărirea mușchilor, pentru a ajuta la prevenirea unor probleme mai mari de sănătate și îmbunătățirea stării fizice. Activitatea fizică regulată este esențială pentru prevenirea și ținerea sub control a bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 și a cancerului, precum și pentru reducerea simptomelor depresiei și anxietății, reducerea declinului cognitiv, îmbunătățirea memoriei și stimularea sănătății creierului.

„A fi activ fizic este esențial pentru sănătate și bunăstare și poate contribui la adăugarea de ani de viață și viață la ani. Fiecare mișcare contează, mai ales acum în timp ce gestionăm constrângerile pandemiei COVID-19. Cu toții trebuie să ne mișcăm în fiecare zi – în siguranță și creativ ”, a spus directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Activitatea fizică poate deveni parte a muncii, a sportului și agrementului sau a transportului: putem alege să mergem pe jos sau să ne deplasăm cu bicicleta. Să nu uităm de dans, jocuri și alte activități casnice care ne pun mușchii și sângele în mișcare, precum grădinăritul și curățenia.

„Activitatea fizică de orice tip și orice durată poate îmbunătăți sănătatea și bunăstarea fizică, dar mai mult este întotdeauna mai bine. Iar dacă trebuie să petreceți mult timp stând într-un loc, indiferent dacă este la locul de muncă sau la școală, ar trebui să faceți mai multă activitate fizică pentru a contracara efectele dăunătoare ale comportamentului sedentar. Aceste noi orientări evidențiază cât de important este să fim activi pentru inimile, corpurile și mințile noastre și modul în care rezultatele favorabile obținute prin sport sunt benefice pentru toată lumea, pentru persoanele de toate vârstele și abilitățile”, a mai spus dr. Ruediger Krech, Director Promovarea Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății.

OMS încurajează țările să adopte orientările globale în domeniul sănătății pentru a elabora politici naționale de sănătate în sprijinul planului global de acțiune al OMS privind activitatea fizică 2018-2030. Planul a fost agreat de liderii globali ai sănătății la cea de-a 71-a Adunare Mondială a Sănătății din 2018, iar speranța specialiștilor este ca prin aceste măsuri să se reducă inactivitatea fizică cu 15% până în 2030.

Sport is the preserver of health!

#PushYourLimits