O joacă serioasă - Sports Festival

O joacă serioasă

3 iulie 2024

reading time: 2 min, 14 sec

Toma Coconea, la Sports Talks: „Vreau să îmi închei cariera într-un mod frumos.”

Cea de-a treia zi de Sports Festival ne-a așteptat cu povești la altitudine, literalmente. O parapantă deschisă, curenți ascendenți și condiții meteo excelente sunt ingredientele unei călătorii de vis printre nori, după spusele lui Toma Coconea.

 

Cunoscut și ca „românul care nu cunoaște durerea”, Toma a povestit despre viața de „zburător”, cum împarte atletismul de anduranță cu parapanta, participările la Red Bull X-Alps și despre cum se inspiră din natură.

Ce este o parapantă?

„Deja e considerată o aeronavă ultra ușoară. Noi zburăm ca și păsările mari care nu dau din aripi. Noi zburăm pe curenți ascendenți. E o joacă cu natura, dar e serioasă. […] Vulturii mi-au dat un reper vizual cu privire la termică și curenții de aer pe care trebuie să îi urmăresc.” a declarat Toma Coconea.

Peripeții la înălțime și îngeri păzitori la sol

„La ediția din 2015, la jumătatea cursei, treceam pasul din Italia spre St. Moritz. Am fost anunțați că va fi vânt, dar fiind la înălțime, am văzut mesajul tarziu. La incidentul pe care l-am avut, doar Dumnezeu a putut sa îmi fie aproape. 

Un copil de 8 ani m-a văzut, împreună cu bunica lui. Ultimul lucru pe care mi-l amintesc e că am auzit că sună la 112. Trei zile mai târziu, m-au vizitat amândoi la spital, unde l-am recunoscut instant pe copil. L-am considerat îngerul meu păzitor.” a povestit sportivul.

Un vis devenit realitate

„Mi-am dorit să îmi duc fetița la grădiniță cu parapanta, și recent am și reușit. Mă duc și la cumpărături în Petroșani cu parapanta, sunt aproximativ 8 km aerieni.

În munții Parâng am zburat pentru prima dată, acum 33 de ani. Acolo mi-am dorit să îmi fac casa și să locuiesc cu familia mea. Când am făcut fundația mi-am dat seama că va fi o lucrare complicată și costisitoare, dar m-am luptat și am reușit să duc proiectul la final.” a spus Toma Coconea în cadrul Sports Talks.

 

Sfaturi și planuri de viitor

„Sfatul meu pentru cei care vor să încerce sau să performeze în acest sport e să nu te supraapreciezi sau să nu subestimezi condițiile meteo. Niciodată. Și să nu renunțați la visurile voastre.

[…] Îmi place mult ceea ce fac. Mă încarc cu bucuria pasagerilor pe care îi duc și trăirea fiecăruia. Anul viitor aș vrea să particip poate pentru ultima dată la Red Bull X-Alps. Vreau să îmi închei cariera într-un mod frumos.” a încheiat Toma Coconea.

Sports Talks, locul unde afli poveștile din spatele culiselor

Sportivi de performanță, psihologi, oameni de business, la Sports Talks găsești povești inspiraționale din culisele succeselor și eșecurilor. Ne revedem anul viitor, la Sports Festival, în perioada 12-15 iunie, cu povești excepționale din lumea sportului.