Mituri legate de practicarea sportului - Sports Festival

Mituri legate de practicarea sportului

15 martie 2024

reading time: 2 min, 22 sec

În orice domeniu, miturile sunt prezente și alimentate de la o generație la alta, iar sportul nu este excepția de la regulă când vine vorba despre informații greșite, răspândite într-un timp îndelungat.

 Fie că practici un sport de performanță sau alegi să faci mișcare pentru a menține un stil de viață sănătos, cu siguranță ai auzit măcar o dată mituri despre cum îți dai seama că ai făcut un antrenament corect sau alte informații care, de fapt, nu au legătură cu realitatea activităților fizice.

Iată câteva pe care le-am ”cules” din jurul nostru:

E suficient să faci sport ca să slăbești

Multe persoane au auzit și tind să creadă faptul că mișcarea fizică este singurul mod prin care poți scăpa de kilogramele nedorite. În timp ce sportul ajută cu siguranță la punerea masei musculare și la tonifierea corpului, aproximativ 80% din procesul de slăbire constă în alimentație. O dietă sănătoasă, bogată în proteine, dar în același timp bine calculată, astfel încât să ofere corpului toate vitaminele necesare, ajută corpul la a da kilograme jos mult mai repede decât o supraepuizare a corpului, prin sport.

Să faci sport este costisitor 

În ziua de azi există atât de multe oportunități de a face sport, încât totul ține de voință și motivație. Pe de o parte internetul abundă de informații, pe de altă parte spațiile outdoor amenajate pentru practicarea sportului sunt tot mai vaste, însă de multe ori nici nu trebuie să ieși din casă pentru a te antrena. O saltea pentru fitness, un echipament sportiv, accesorii precum benzi elastice sau greutăți și un tutorial de pe Youtube este tot ce ai nevoie pentru a te antrena din confortul casei tale. Totuși mișcarea în aer liber este extrem de benefică pentru organism, o plimbare sau o alergare scurtă ajută corpul mai mult decât ai crede.

Durerea e esențială pentru ca antrenamentul să fie considerat eficient

Durerile musculare sunt deseori confundate, chiar și de către unii antrenori de fitness, cu nivelul eficienței antrenamentelor, dar această informație este departe de realitate. Febra musculară este de fapt creată de către mici rupturi are fibrelor musculare, care îți provoacă dureri. Acest lucru se întâmplă atunci când depășești un anumit nivel de intensitate, străin corpului tău, și poate fi un semn de suprasolicitare. 

Consumul de apă în timpul antrenamentului cauzează crampe

Este exact pe dos. Crampele pe care le simți în timpul antrenamentelor sunt de fapt un semn al deshidratării. Așadar, consumul de apă este de fapt un mod foarte bun de a scădea riscul de apariție al crampelor, deoarece previne deshidratarea.

Exercițiile cu greutăți pot deforma corpul, sau, în cazul femeilor, pot oferi un aspect masculin

Multe femei evită antrenamentele cu greutăți pentru a nu avea un aspect masculin. În realitate, principalul factor care influențează forma corpului, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei, este cel genetic. Pentru ca acest mit să fie adevărat, ar trebui să fie vorba despre o dezvoltare exagerată a mușchilor, ceea ce se întâmplă foarte rar, mai puțin de 1% dintre oameni având această predispoziție genetică. Așa cum exercițiile aerobice și întinderile sunt benefice funcțiilor cardio-respiratorii și flexibilității, la fel de importante sunt și exercițiile cu greutăți, acestea crescând forța și rezistența corpului.

Poți scădea în greutate țintit, doar în unele părți ale corpului 

Acesta este un alt mit des întâlnit. La creșterea în greutate, grăsimea se depune egal la nivelul întregului corp, la fel se întâmplă și în cazul scăderii în greutate. Indiferent cât timp petreci pentru a antrena diferite zone ale corpului, reducerea localizată a țesutului adipos este imposibil de obținut prin exerciții fizice.

Cântarul îți arată rezultatele activităților fizice

Timp îndelungat, cântarul a fost perceput ca fiind indicatorul cheie în evaluarea impactului activităților fizice asupra organismului. Desigur, există o limită minimă și maximă a kilogramelor, limită care depinde de mai mulți factori și care variază de la o persoană la alta, atâta timp cât nu ne referim la extreme, aspectul fizic poate fi unul foarte armonios și tonifiat, chiar dacă menții numărul de kilograme. Un mod corect prin care se măsoară rezultatele antrenamentelor este cu un centimetru.

Transpirația înseamnă antrenament eficient

Mulți oameni, chiar antrenori, tind să creadă că echivalentul unui antrenament reușit este transpirația. Totuși, știința vine cu informațiile adevărate, și anume faptul că transpirația nu este decât un indicator al capacității organismului de a-și păstra temperatura normală. În momentul în care corpul înmagazinează căldură, transpirația începe să își facă simțită prezența, pentru a răcori corpul. Așadar, aceasta este singura funcție a transpirației, aceasta neavând nici o legătură cu numărul de calorii pierdute sau cu eficiența antrenamentelor. Mai degrabă cu deshidratarea.

Antrenamentele făcute dimineața, pe stomacul gol, sunt mai eficiente decât cele făcute seara

Exista această credință printre cei care fac sport că antrenamentele făcute dimineața, pe stomacul gol, dau rezultate mai bune decât cele de seara. Informația adevărată, în acest caz, nu se aseamănă cu cu cea menționată anterior. Contează să ai o rutină și un program bine stabilit, constant, pentru a vedea roadele antrenamentelor, dar cu siguranță nu contează în ce parte a zilei alegi să faci mișcare.

Femeile însărcinate și cele aflate în „acea” perioadă a lunii nu pot face sport

Preconcepțiile nu dispar nici în cazul femeilor însărcinate sau cele care sunt în „acea” perioadă a lunii. Ani la rândul, sportul a fost considerat ca fiind periculos pentru femeile aflate în aceste două situații. Cu excepția exagerării efortului, activitatea fizică este în realitate un mod a-ți ajuta corpul să treacă mai ușor peste disconfort. În cazul femeilor care se află la menstruație, sportul poate ameliora durerile, prin eliberarea endorfinelor, iar în cazul persoanelor însărcinate, beneficiile sunt multiple. Sportul poate ajuta la prevenirea complicațiilor, pregătește corpul pentru o naștere naturală și pentru revenirea după aceasta, iar lista poate continua. 

În ziua de azi există o multitudine de informații și surse, în special de când internetul este la îndemâna oricui. Chiar dacă primul instinct pentru mulți ar fi să creadă primul lucru citit sau auzit, cu atât mai mult dacă vine din partea specialiștilor, este nevoie de a parcurge mereu surse multiple pentru a verifica informațiile. Chiar dacă în multe cazuri validarea din surse multiple poate să nu aibă un impact semnificativ, în unele situații, aceasta poate preveni posibile suprasolicitări sau probleme de sănătate ulterioare.