Masterclass Patrick Mouratoglou - Sports Festival

Masterclass Patrick Mouratoglou

23 mai 2022

reading time: 4 min, 11 sec

Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep, vine la Sports Festival să vorbească despre The Art of Coaching! Unul dintre cei mai buni antrenori din lume va susține un Masterclass la Sports Festival, pe 10 iunie, la BT Arena, de la 16:30.

Biletele sunt 150 de lei, iar cei care vor fi prezenți la meciul de retragere al lui Horia Tecău vor beneficia de un discount de 50% din prețul biletului la Masterclass-ul lui Patrick Mouratoglou. Poți să le cumperi de AICI.

În ultimii zece ani, Patrick Mouratoglou a devenit poate cel mai vizibil și mai influent antrenor de tenis din lume. Colaborarea lui cu Serena Williams, începută în 2012 și încheiată anul acesta, a însemnat intrarea lui Patrick pe cele mai mari scene ale tenisului ca antrenor. Dar francezul nu s-a limitat doar la acest statut de antrenor, ci și-a extins expertiza către aproape fiecare direcție al acestui sport: de la comentator și expert media și până la organizare de evenimente menite să dezvolte și să revoluționeze tenisul (Ultimate Tennis Showdown). Mai mult – și poate cel mai important – a creat campanii și programe de susținere concretă pentru jucătorii tineri fără posibilități financiare.

Patrick Mouratoglou e cunoscut în special pentru colaborarea avută cu Serena Williams, pe care a ajutat-o să redevină numărul 1 mondial, să domine ani de zile circuitul feminin într-o manieră incredibilă și să câștige 10 titluri de Grand Slam, plus două medalii olimpice. Cariera lui de antrenor la nivel înalt a început cu adevărat în 2006, cu Marcos Baghdatis, cipriotul ajungând în finala de la Australian Open 2008 avându-l pe francez drept antrenor. Ulterior, a mai antrenat jucătoare precum Arevanze Rezai – pe care a dus-o aproape de Top 10 WTA –,  Anastasia Pavlyuchenova, Coco Gauff, dar a consiliat și  jucători precum Grigor Dimitrov sau Stefanos Tsitsipas.

Pentru lumea tenisului, Mouratoglou este, așadar, antrenorul cu cea mai mare vizibilitate la nivel internațional, genul de personalitate care ia adesea prim-planul și nu se sfiește să-și construiască un profil public și să îmbrățișeze mediatizarea. Acest statut a fost consolidat după ce a pregătit-o timp de un deceniu pe Serena Williams, poate cea mai bună jucătoare din istoria acestui sport.

Dar francezul nu s-a limitat la a pregăti o jucătoare extraordinară. A încercat să folosească fiecare experiență acumulată și să dezvolte și alte zone.

Cel mai remarcabil proiect al său – și visul pe care a reușit să și-l îndeplinească – este Academia Mouratoglou, pe care a creat-o în 1996. În prezent, Mouratoglou Tennis Academy este cea mai importantă academie din Europa și din lume, la care se antrenează mai mulți sportivi de top (printre ei, Novak Djokovic, Andy Murray, Victoria Azarenka, Daniil Medvedev) și care scoate aproape pe bandă rulantă nu doar jucători mari, cu potențial de a deveni și mai mari (Coco Gauff, Stefanos Tsitsipas, Holger Rune, Linda Fruhvirtova), ci și antrenori și fizioterapeuți.

În acest moment, academia are peste 4.000 de jucători și jucătoare care se antrenează constant și alți 200 de studenți care se antrenează permanent și beneficiază de toate facilitățile – de la cazare și până la școală și educație.

Adițional, Mouratoglou a mai pus bazele a două programe mari: o fundație și un eveniment anual.

Fundația Champ’seed a fost înființată pentru a ajuta tinerii jucători fără mijloace financiare să poată reuși în acest sport (Coco Gauff a făcut parte din acest program). Iar Ultimate Tennis Showdown (UTS) e o creație de turneu de tenis atipic, desfășurat în ritm rapid, cu meciuri scurte și reguli diferite. Scopul, spune Mouratoglou, e de a atrage noua generație către jocul de tenis, cât și o încercare de a încuraja revoluționarea tenisului.

Dincolo de aceste proiecte, esența lui Mouratoglou rămâne cea de antrenor de tenis. Mouratoglou s-a făcut remarcat prin felul foarte analitic de a antrena și de a studia adversarul. Francezul e un om al datelor și cifrelor; îi place și știe cum să folosească statisticile avansate, știe să găsească povestea ascunsă în spatele cifrelor, știe să găsească unde s-a făcut diferența, cum a evoluat un jucător de la un meci la altul.

Viziunea lui despre relația antrenor – jucător e una specială: “Calitatea relației dintre antrenor și jucător este prima cheie a succesului. Este nevoie de încredere și comunicare completă. Treaba mea este să ajut jucătorii să-și găsească puterea în ei înșiși pentru a-și atinge potențialul. Aceste obiective pot fi atinse doar dacă jucătorul și antrenorul cred unul în celălalt 100%. Prea mulți antrenori trec direct la propunerea de soluții înainte de a stabili acea relație câștigătoare, iar acest lucru nu declanșează niciodată rezultate bune. De asemenea, este important să înțelegem că un jucător este o mașină complexă care începe cu mintea. Înțelegerea modului în care funcționează întreaga mașină – întreaga persoană – este primul pas pentru a face ajustările necesare pentru a atinge următorul nivel”, spune Patrick Mouratoglou.

Din această primăvară, Patrick a devenit antrenorul Simonei Halep, cea mai bună jucătoare din România din istoria acestui sport. Îi vom vedea în curând pe amândoi la Cluj, la Sports Festival!