Keep on walking - Sports Festival

Keep on walking

20 mai 2020

reading time: 2 min, 30 sec

Don't forget to walk, walk and breathe

 

O simplă plimbare e tot ce avem nevoie pentru a ne menține corpul și mintea sănătoase. Știm cu toții care sunt beneficiile sportului și mulți dintre noi alocăm timp și energie pentru a merge la sală sau, poate, pentru a nu rata un meci de fotbal sau de tenis cu prietenii. Deseori uităm însă de această activitate simplă, la îndemână și atât de necesară omului. În cartea sa In Praise of Walking, Shane O’Mara explorează tema mersului pe jos și a ajuns la aceeași concluzie trasă și de Hippocrate în urmă cu mai bine de 2000 de ani în urmă: plimbarea este cel mai bun lucru pe care putem să îl facem zilnic pentru sănătatea nostră.

Știința a demonstrat deja acest lucru: mersul pe jos regulat ne întărește musculatura și sistemul imunitar, reduce stresul, pune sângele în mișcare, ne reglează tensiunea și ne alimentează creierul cu oxigen. Pe lângă beneficiile fizice, o plimbare ne face să fim mai optimiști și mai fericiți.

Știați că lipsa mișcării de bază a omul ne afectează și personalitatea?! Se pare că da! Shane O’Mara prezintă un studiu interesant realizat pe două eșantioane: un grup de oameni care au fost ținuți în spațiu închis și un alt grup de persoane cărora li s-a permis să facă plimbări lungi zi de zi. Cei care au stat în casă, au dezvoltat schimbări de personalitate negative și au devenit mai irascibili și mult mai puțin sociabili și motivați.

Un alt studiu realizat în SUA arată că oamenii își petrec 87% din viață în spații închise create artificial precum casă, birou sau magazine. Sedentarismul este noul “fumat” al zilelor noastre, la fel de nesănătos.

Așa că, înainte de orice, let’s put one foot in front of the other, și să ne bucurăm de cea mai simplă mișcare. Putem lăsa mașina într-o parcare, iar la final de zi cu siguranță găsim în apropiere un parc unde ne putem bucura de natură și încărca cu energie bună.