Femei care au revoluționat sportul - Sports Festival

Femei care au revoluționat sportul

8 martie 2024

reading time: 2 min, 22 sec

Luna Martie înseamnă, pentru majoritatea dintre noi, luna femeii și a începuturilor. Ea dă startul primăverii și a unui nou ciclu de viață, lucruri care, într-un fel sau altul, ne poartă gândul înapoi la energia feminină. Cu ocazia acestei luni, ne amintim și noi de figuri emblematice care au revoluționat sportul feminin și au deschis drumuri viitoarelor generații.

De-a lungul istoriei, femeile au luptat pentru drepturile lor, dar poate cea mai evidentă luptă a fost cea de a-și găsi un loc în lumea sportului, care a fost pentru mult timp o arenă tradițională, dedicată doar bărbaților. Rezultatele acestui meci îndelungat au început să se vadă abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, când femeilor li s-a permis să participe la competiții sportive organizate, precum Jocurile Olimpice.

Drumul către acceptarea deplină nu a fost unul ușor. Mentalitatea epocii, care considera că sportul nu este potrivit pentru femei, rolurile în societatea tradițională fiind foarte bine definite au făcut ca efortul să fie pe măsură. A fost nevoie de dublă determinare, de recorduri colosale și uneori chiar de confruntări între sexe pentru ca femeile să fie celebrate azi, în sport, cel puțin la fel ca bărbații.

Pioniere ale sportului feminin

Printre pionierele sportului feminin se numără Alice Josephine Marie Milliat, cea care a ajutat la includerea accelerată a mai multor sporturi feminine în cadrul Jocurilor Olimpice.

 • inițial membră a Femina Sport, un club fondat în 1911, Milliat a contribuit la formarea și conducerea Federației Franceze a Sportului Feminin,
 • în 1920, a constituit prima echipă de fotbal feminin din Paris, echipă care a participat la primul turneu de fotbal feminin recunoscut la nivel internațional,
 • în 1921, aceasta a luat parte la organizarea Olimpiadei feminine, primul eveniment internațional sportiv dedicat reprezentantelor de sex feminin,
 • împreună cu Camille Blanc (directoarea International Sporting Club din Monaco), a inițiat Jocurile Olimpice pentru femei, ca răspuns la decizia oficială de a nu fi incluse probe pentru femei la Jocurile Olimpice din 1922, de la Paris, decizie asupra căreia s-a revenit mai târziu.

Tot din capitolul pioniere, Gertrude Caroline Ederle, supranumită și ”Regina Valurilor”, a fost prima femeie care a traversat înot Canalul Mânecii. 

 • ceva ce mult timp a fost considerat imposibil pentru o femeie, a fost spulberat în 1926, când, din a doua tentativă, „Trudy”, o tânără în vârstă de 19 ani, a reușit să înoate distanța dintre Cape Griz-Nez și Kingsdown, Kent, într-un timp record de 14 ore,
 • traversarea strâmtorii a fost depășită de înotătoare cu două ore mai puțin decât cel mai bun timp obținut până atunci, în condițiile în care doar 5 bărbați se încumetaseră să străbată înot acea distanță.

Când vine vorba de femei la volan, prejudecățile continuă până în zilele noastre. Sara Christian a fost însă prima femeie care le-a depășit la un nivel profesionst, fiind prima femeie pilot din istoria NASCAR.

 • cursa pentru care este cunoscută s-a ținut pe pista numită Looper Speedway, deținută de Max Looper, cel a cărei mașină a condus-o Christian,
 • Christian nu doar că a fost prima femeie pilot din istoria NASCAR, este și prima femeie care a câștigat o cursă de acest nivel; conform nepotului lui Max Looper, victoria pilotului a produs revoltă în rândul bărbaților, cărora nu le-a venit să creadă că au fost învinși de o femeie. Se întâmpla în 1949.

Recorduri colosale

Billie Jean King  se numără până în prezent printre numele grele ale tenisului feminin, ea reușind să depășească bariere și provocări atât pe terenul de tenis, cât și în afara acestuia.

 

 • jucătoarea s-a aflat pe primul loc în clasamentul WTA, și a reușit să câștige 39 de titluri de Grand Slam, dintre care 12 la simplu, 16 la dublu feminin și 11 la dublu mixt,
 • Billie Jean a câștigat prima ediție a Turneului Campioanelor și a reprezentat de mai multe ori Statele Unite în Wightman Cup și Fed Cup, unde a fost căpitan de echipă timp de 3 ani. Acum competiția Fed Cup îi poartă numele: Billie Jean King Cup.
 • în 1973, aceasta a câștigat meciul împotriva numărului 1 mondial în tenis masculin, Bobby Riggs, cu 6-4, 6-3, 6-3.

A fost unul din fondatorii și primul președinte WTA (1974).

În categoria recordurilor colosale se încadrează și Nadia Comăneci, românca numită „Zeița de la Montreal” și prima gimnastă din lume care a luat 10 absolut, la doar 14 ani, în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară (1976) de la Montreal.

 • pe lângă rezultatul nemaiîntâlnit până atunci în gimnastică, aceasta a reușit să mai obțină încă 5 medalii olimpice de aur în timpul carierei sale sportive,
 • Nadia a deschis drumuri și în cadrul Națiunilor Unite, unde a fost primul sportiv invitat să vorbească.

Din sfera navigării la propriu printre recorduri, Ellen MacArthur este recunoscută la nivel internațional pentru depășirea recordului mondial la cea mai rapidă circumnavigație de tip solo a globului.

 

 • în timpul acestei călătorii, Ellen a reușit să doboare mai multe recorduri pentru cea mai rapidă circumnavigație, multe dintre ele fiind deținute de Francis Joyon, până atunci,
 • timpul recordului obținut de ea a fost de 71 de zile, 14 ore, 18 minute și 33 de secunde, însemnând că aceasta a fost nevoită să mențină o medie de 29.4 km/h de-a lungul călătoriei.

În sport, fizicul și mentalul mereu au mers mână în mână, chiar dacă în unele sporturi acest lucru se simte mai mult sau mai puțin. Alpinismul se numără printre sporturile care îi încearcă pe cei care îndrăznesc să îl practice în cele mai extreme moduri și condiții. Edurne Pasaban se numără printre puținii oameni care s-au încumetat să urce cele 14 vârfuri de opt mii din lume.

 • sportiva este prima femeie care a reușit această performanță, și cea de-a 21-a persoană care a atins acest record.

Dacă un record este greu de doborât, Yelena Isinbaeva este cu siguranță câștigătoarea acestei categorii. Fosta atletă rusă, a depășit recordul mondial la proba de săritură cu prăjina de 17 ori în timpul carierei sale. 

 • atleta a fost prima femeie care a reușit să depășească înălțimea de 5 metri,
 • Yelena este câștigătoare a Jocurilor Olimpice din 2004 și 2008, precum și a campionatelor de atletism din 2005 (mondial), 2006 (european) și 2007 (mondial).

Depășirea barierelor sociale

Printre primele femei care au reușit să depășească bariere sociale, nu doar sportive, o regăsim pe Althea Gibson, jucătoare de tenis și golf profesionist.

 

 • a fost printre primii sportivi de culoare care a reușit să doboare această barieră socială în lumea tenisului,
 • în 1956, sportiva a devenit prima femeie de culoare care a câștigat un Grand Slam,
 • în calitate de jucătoare profesionistă de golf, aceasta a fost prima afro-americană care a făcut parte din LPGA (Ladies Professional Golf Association).

Doborârea barierelor sociale ne face de multe ori să ne gândim că este vorba despre vremuri de demult. În cazul atletei Sarah Attar, „recordul social” depășit de aceasta are loc în 2012, în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară.

 

 • sportiva este una din cele două jucătoare Olimpice care au reprezentat pentru prima dată Arabia Saudită la Jocurile Olimpice. Cealaltă reprezentantă a fost judokana Wojdan Shaherkani.
 • înainte de 2012, Comitetul Olimpic al Arabiei Saudite nu permitea femeilor să participe la Olimpice; schimbarea acestei reguli a fost un răspuns la amenințarea Comitetului Internațional Olimpic de a-i exclude pe cetățenii acestei țări de la participarea la Jocuri,
 • chiar dacă a participat la Jocurile Olimpice, Sarah Attar a fost nevoită, la cererea Arabiei Saudite, să poarte îmbrăcăminte de sport care să fie conform regulilor islamice.

Chiar dacă incidente sportive discriminatorii au avut loc și relativ recent, femeile pot spune azi cu adevărat că sunt integrate și celebrate în lumea sportului.

Dacă la început participarea femeilor la Jocurile Olimpice a fost mai puțin de 2,5% (2,2% la Paris 1900), anul acesta, tot la Paris, suntem pe punctul de a vedea rezultatele Mișcării Olimpice, unde nenumărate femei au depus un efort enorm. Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat faptul că anul acesta se va înregistra o egalitate între sexe, referindu-se la participarea acestora la Jocurile Olimpice de la Paris.

Suntem pe punctul de a sărbători unul dintre cele mai importante momente din istoria femeilor la Jocurile Olimpice și în sport în general.

Așteptăm cu nerăbdare Paris 2024, unde vom vedea rezultatele eforturilor enorme depuse de Mișcarea Olimpică și de femeile deschizătoare de drumuri prinzând viață. Aceasta este contribuția noastră la o lume mai echitabilă din punctul de vedere al egalității de gen”, a declarat Thomas Bach.