Numărul mare de românce pe tablou
Winners Open a fost gândit în primul rând pentru a oferi o oportunitate jucătoarelor din România, astfel încât ele să aibă un turneu la îndemână pentru meciuri și puncte și să folosească ocazia pentru a-și consolida clasamentul și, în cazul celor foarte tinere, pentru a acumula experiență. De aceea, ne-am bucurat să avem la start pe tabloul principal de concurs nu mai puțin de 8 jucătoare din România: trei intrate cu wild card, una din calificări și patru intrate direct. Dintre ele, Mihaela Buzărnescu a ajuns cel mai departe, ea fiind oprită în semifinale, după un meci strâns cu Mayar Sherif. Calificarea până în ultimele patru a readus-o în primele 150 de jucătoare ale lumii și a bifat cel mai notabil rezultat al ei de la operația suferită la umăr la finalul anului 2019 încoace.
„Turneul e făcut, în primul rând, pentru noi și au fost create toate condițiile pentru ca noi, româncele, să putem acumula puncte și să creștem în clasament. Din păcate, nu iese cum ne dorim noi pentru că în tenis oricine poate să piardă sau să câștige, e un sport ca o ruletă” – Mihaela Buzărnescu
Debuturile victorioase din calificări
Nici româncele din calificări nu au ratat șansa oferită. Cinci dintre ele au trecut în finala calificărilor, iar Alexandra Dulgheru a reușit să acceadă pe tabloul principal. De notat aici prima victorie din carieră într-un turneu WTA pentru Vanessa Popa Teiuşanu (17 ani), care a primit un wild card în calificări.
Debutul în circuitul WTA al Brianei Szabo
Și pentru că vorbim de oportunități, ce exemplu mai potrivit decât debutul în lumea mare al tenisului făcut de Briana Szabo. E foarte rar să ai șansa să debutezi chiar acasă, pe terenurile pe care ai crescut, dar exact asta s-a întâmplat cu Briana. În ciuda înfrângerii în fața unei adversare mai experimentate, Briana, care-i cea mai tânără româncă cu clasament WTA, a atras deja atenția cu calitățile ei. Va fi interesant să vedem ce-i oferă viitorul.
Debutul lui Alex Eala
Nu doar româncele au primit oportunități la Cluj. Peste ani, s-ar putea să vorbim despre Alexandra Eala ca despre una dintre jucătoarele foarte importante din circuitul feminin. Ne vom aduce aminte atunci că Eala a câștigat la Cluj primul ei meci jucat în circuit. Alex a plecat de la Cluj cu o experiență importantă și cu amintiri frumoase.
Traseul lui Mayar Sherif
Egipteanca Mayar Sherif a fost, fără îndoială, povestea feel-good a turneului. Încă de la primul meci a impresionat, când a eliminat-o pe favorita 1 Alize Cornet în primul tur. Deseori e foarte dificil pentru o jucătoare fără experiență să confirme un astfel de rezultat important și în meciurile următoare, dar Mayar a făcut fix asta, ajungând până în finală nu doar la simplu, cât și la dublu. O ‘dublă’ absolut impresionantă, o realizare care nu-și pierde câtuși de puțin din importanță chiar dacă ea a pierdut ambele finale. Pentru că premierele au fost tema săptămânii la Cluj, cea reușită de Mayar e undeva sus, în fruntea listei. Sherif a devenit la Cluj prima jucătoare din istoria Egiptului calificată într-o finală WTA, o performanță cu un impact important în țara ei.
Aventura lui Petko
A fost o finală între două povești frumoase, iar cea care a triumfat a fost cea a Andreei Petkovic, care a găsit la Cluj trofeul pe care îl căuta de atât amar de vreme. Mai exact, după șase ani și jumătate de la precedentul, o perioadă în care Petko a avut de trecut prin momente mai puțin ușoare, ea recunoscând că s-a gândit și la ideea de a se retrage.
Dar, deși ne place de ea ca scriitoare, ne bucurăm că nu s-a retras. Pentru că ne-ar fi privat de bucuria de a o vedea la lucru în această săptămână minunată. Toată săptămâna, Andrea și-a ridicat nivelul jocului când a trebuit și a gestionat foarte bine momentele importante, fie că a fost vorba de meciuri contra unor favorite locale, de meciuri cu jucătoare în formă foarte bună sau o finală cu o adversară în forma vieții.
Bonusul a fost relația specială pe care Andrea a stabilit-o cu audiența din Cluj; publicul a îmbrățișat-o și a făcut-o una dintre favoritele sale, bucurându-se pentru bucuria ei.
Vizita Simonei
La începutul săptămânii, ne-am bucurat să o primim la Winners Open pe Simona Halep, care a venit să susțină turneul și să-și susțină compatrioatele și colegele de circuit. Simo a apreciat organizarea și s-a bucurat de timpul petrecut la Cluj. Chiar dacă n-a putut să joace acum, dat fiind că programul ei era construit în jurul turneelor de hard din America, prezența ei la turneu a fost un moment special.
Publicul
Cel mai important pentru noi toți a fost să împărțim această experiență a organizării turneului cu fanii. Ne-a părut bine să putem avea public și ne-am bucurat de vizita fiecăruia dintre voi. Tenisul e făcut să fie jucat și trăit cu fani și sperăm că v-ați bucurat cel puțin așa cum ne-am bucurat noi. Vă mulțumim pentru susținere și ne vedem foarte curând. Nu mai departe de octombrie, tenisul din WTA se întoarce la Cluj, cu Transylvania Open!
Citește mai multe despre experiența Winners Open, aici.
Ne vedem în octombrie!