Educația include și sport, și artă - Sports Festival

Educația include și sport, și artă

31 mai 2024

reading time: 7 min

Deseori ni s-a întâmplat să auzim preconcepții despre sport care susțin că acesta este un mediu ce promovează disciplina în așa fel încât nu lasă loc creativității. Mișcări mecanice, exerciții repetitive sau perfecțiune impusă de părinți și antrenori, toate pot crea impresia unui loc ostil exprimării libere și artistice. Însă arta și sportul au fost predestinate să fie într-o legătură continuă, încă de la începuturi. 

Istoria ne-a demonstrat, în repetate rânduri, că sportul este despre proporții ale frumosului și ale sănătății. De la reprezentarea atleților greci, prin statui, până la meticulozitatea seturilor de reguli, realizate individual pentru fiecare tip de activitate, sportul este o călătorie plină de frumusețe. În această călătorie este inclusă și estetica educației sportive, care deschide drumul informării cu privire la sporturile de masă și mișcarea fizică în general.

Sports Festival exact asta ne confirmă. Este festivalul care demonstrează că sportul leagă prietenii, e locul unde arta de a crea mișcare se îmbină cu oameni inventivi și unde mulțimea vibrează pe aceeași frecvență… sportivă. Te așteptăm în perioada 13-16 iunie, la Cluj, la un „altfel de festival”, pentru a te convinge de frumusețea și creativitatea pe care le poți întâlni în cadrul celei de-a V-a ediții a Sports Festival!

Sportul naște artă

De-a lungul anilor, numeroase opere de artă, din toate domeniile, au fost părtașe și au povestit, la rândul lor, evoluția grandioasă a sportului. Dacă azi aducem omagiu acestuia prin evenimente și competiții, acum câteva decenii sau chiar secole, onorarea era făcută prin intermediul a diferite forme artistice. Citește mai jos câteva dintre cele mai remarcabile menționări ale activității fizice, de-a lungul istoriei:

 • Literatură – scrierile încă nu erau numite romane atunci când sportul a început să fie menționat în acestea; atât „Iliada”, cât și „Odiseea”, povestesc de multe ori despre întreceri atletice, înot, aruncat cu discul și alte activități care sunt și azi incluse în Jocurile Olimpice.

 • Sculptură sportul a fost transpus în timp și prin această practică artistică; „Discobolul” lui Miron, dar și statui precum „Perseu”, a lui Benvenuto Cellini, reprezintă frumosul unui corp atletic și redarea mișcărilor dinamice cu o pricepere aparte.

 • Pictură – în ce privește pictura, aceasta a pus accentul, de-a lungul anilor, pe sporturi apreciate și azi pentru măiestrie și eleganță: cursele de cai, patinajul sau baletul; Degas, Hedrick Avercamp sau Daumier sunt doar câțiva dintre pictorii care și-au dedicat viața pentru a surprinde, în arta lor, sportul în cel mai delicat mod.

 

 • Muzică – muzica și sportul au fost mereu într-o simbioză; de la piesele ritmate pe care le auzi când mergi la sală și până la melodii românești consacrate, prezența muzicii a fost mereu un element important în sport, mai ales în cadrul Campionatelor Mondiale, Europene sau a Jocuri Olimpice.

 • Cinematografie – chiar dacă este cea mai recentă dintre formele artistice menționate, cu ajutorul cinematografiei, poveștile personalităților sportive au fost și sunt ilustrate la rang de artă; filme despre sportivi precum Ilie Năstase („Nasty”) sau Billie Jean King (”Battle of the Sexes”) rămân în memoria genarațiilor viitoare.

Atunci când sportul și arta sunt una 

Chiar dacă Dicționarul Limbii Române ne spune că sportul reprezintă o totalitate de exerciții fizice, în realitate, sportul e un model pentru mulți dintre noi. În onoarea lui se primesc medalii, se aplaudă și se nasc pasiuni. Datorită lui există competițiile pentru sportivi individuali și sporturile de echipă, care duc la evenimente, concursuri, și în cele din urmă, la ideea de comunitate. Iată câteva nume de competiții și personalități care au redefinit limitele umane în relație cu sportul și în fața cărora ne înclinăm:

  • Jocurile Olimpice – competiția cea mai complexă, Jocurile Olimpice sunt, pe bună dreptate, ridicate la nivelul de regalitate în lumea sportului; cu o istorie ce datează încă de pe vremea Greciei Antice, competiția continuă să se desfășoare și în zilele noastre, mărindu-și portofoliul de activități de la o ediție la alta și fiind un sprijin în dezvoltarea societății.
  • Nadia Comăneci – legendă a gimnasticii și un nume cu greutate în lumea sportului, Nadia Comăneci a reușit, prin acel 10.00 perfect, să demonstreze că un moment sportiv care a necesitat rigurozitate a putut să fie simultan și artă; totodată, gimnasta a transmis pasiune și speranță viitoarelor generații, pentru care deschide și azi uși, prin munca sa filantropică.
  • David Popovici – înotătorul David Popovici, campion mondial și european, face parte din personalitățile care au pus România pe harta recordurilor globale; el pune accentul, cu fiecare ocazie, pe importanța educației sportive, deși are o vârstă fragedă a declarat de multe ori că se simte norocos să poată inspira generațiile mai mici, odată cu promovarea importanței sportului în viața noastră.
  • Simona Halepcu siguranță o jucătoare care și-a pus amprenta asupra tenisului, la nivel global, Simona Halep a adus mândrie istoriei sportului românesc și nu numai; determinarea de care a dat și dă dovadă a adus-o în atenția internațională și a inspirat generații de viitori sportivi.

 

Motivația, părtașă în călătoria de a excela

Așadar, sportul este și ar trebui să fie un exemplu pentru toți, nu doar prin faptul că te ajută să îți menții corpul sănătos, dar și pentru că promovează o viață ordonată, din punct de vedere fizic și mental. Inclusiv festivalul clujean și oamenii din spatele lui au adoptat acest stil ordonat, dar încărcat de valori sănătoase, fapt ce a ajutat la o călătorie sigură spre excelență.

„Sports Festival are un potențial uriaș și este un festival care crește de la an la an. Cred că poate acomoda și competiții sportive din circuit, acolo unde calendarul permite. […] După ce am luat hotărârea că nu voi mai juca tenis de performanță, m-am simțit mult mai atras de partea organizării de evenimente sportive și nu regret decizia mea. Cred că acesta este drumul meu și sunt recunoscător pentru fiecare pas pe care îl fac. 

Cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat din sport a fost reziliența și capacitatea de a fi pregătit pentru orice situație, pentru orice schimbare subită. Reacțiile rapide și planurile de rezervă sunt esențiale în orice afacere, în special în industria evenimentelor” a declarat Patrick Ciorcilă, co-fondator Sports Festival. 

Anul acesta, tema evenimentului Sports Festival va fi motivația, conceptul care pune în mișcare totul. Cu această ocazie, nu doar că vei putea urmări interviuri cu personalități sportive care ne-au inspirat pe fiecare dintre noi, ci vei putea fi parte din evenimente unice, precum meciul demonstrativ cu Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep și Andrei Pavel.

Show-ul demonstrativ de tenis se va juca sâmbătă, 15 iunie 2024, în BT Arena, și marchează a 5-a ediție a Sports Festival. Numărătoarea inversă a început, așadar vino și tu la evenimentul sportiv al anului și asigură-ți locul în sală, accesând link-ul https://bilete.sportsfestival.com/.

Vino să vezi titanii tenisului mondial care ne-au inspirat ani de-a rândul, într-o ocazie unică la Cluj!