Echipa de 10 | Octavian Bellu

4 decembrie 2020

reading time: 2 min, 34 sec

Ce se ascunde în spatele performanței?! Cu siguranță nenumărate ore de muncă, determinare, pasiune și talent. În umbra campionilor stau însă și antrenorii care, pe lângă pregătirea fizică, au grijă de psihicul sportivilor și îi ajută să își descopere puterea interioară. Octavian Bellu este unul dintre cei mai longevivi antrenori români care în cei 24 de ani în care a antrenat lotul român de gimnastică a reuși să aducă în țară 279 de medalii, dintre care 106 de aur! El este un român de nota 10, iar la Echipa de 10 a povestit despre cariera lui și gimnastele care ne-au făcut să ne mândrim cu sportul românesc.

Nadia Comăneci – copilul care a schimbat fața gimnasticii mondiale

Acel copil de 14 ani care pur și simplu a explodat acolo, la Montreal. A trecut peste orice își puteau imagina chiar specialiștii din gimnastică și a venit cu niște exerciții de o dificultate ieșită din comun, mai ales la paralele, îmi aduc aminte, chiar și bârna, cu dezinvoltură și o maturitate incredibilă pentru o fetiță de 14 ani. Și vorbim de 1976, nu de timpuri mai apropiate când copii au devenit mai maturi. Specialiștii spuneau că a zâmbit o singură dată, la sfârșitul concursului. Deci această sportivă fenomenală, a schimbat total direcția de dezvoltare a gimnasticii. Au apărut gimnastele copii. S-au schimbat sistemele de pregătire, s-au schimbat sistemele de selecție. S-a schimbat aproape tot.

“Nimeni nu-ți asigură longevitatea în cariera de antrenor”

Nimeni nu poate să îți asigure longevitatea ca antrenor. La mine cred că s-au aliniat planetele, nu știu. La primul rezultat nesatisfăcător, antrenorul este cel vinovat și trebuie să elibereze locul să vină altcineva care să ducă mai departe pregătirea. Pe noi ne-a și stimulat faptul că am venit după Nadia, pentru că ne-a ambiționat să dovedim că și noi putem, ne-a și ținut permanent atenți la ce se întâmplă în jurul nostru. Pentru că nu întâlnești de fiecare dată aceeași echipă cu aceleași probleme. Trebuie să ai tăria să te lupți cu oricare dintre adversarii tăi. Și am avut adversari puternici… când te întâlneai cu China, Rusia sau Statele Unite ale Americii, pur și simplu, doar dacă îți spuneau câți sportivi legitimați au sau ce condiții de pregătire au, îți venea să ieși din sală.

Lotul României, un ‘comando’ pregătit pentru medalii de aur

Fetele au tot două picioare, două mâini, un cap, nu sunt niște extraterestre sau niște super-gimnaste pe care să nu poți să le învingi. Și ele au slăbiciunile lor, și ele au emoțiile lor și ele au problemele lor în pregătire. Și de fiecare dată încercam să le motivez. Le spuneam, voi sunteți un comando. Și le-am arătat tot felul de filme cu SEALs (n.r. Navy Seals – SUA) și le-am zis: voi aveți o misiune: să luați medalia de aur! Misiunea voastră trebuie să o duceți la capăt, indiferent că această misiune trebuie să o realizați pe Everest, în mijlocul oceanului, pe lună, sau unde vreți voi. Eu așa voiam să le pregătesc încât nimic din jurul lor să nu le deranjeze și ele să își ducă misiunea la capăt, indiferent unde se află.

Urmărește integral al cincilea episod al seriei Echipa de 10 cu Octavian Bellu pe canalul nostru de You Tube.

Stay tuned for more!

Echipa de 10 este un proiect Sports Festival, conceput și realizat de Cosmin Hodor, în colaborare cu McCann Romania TV.