Echipa de 10 | Ion Țiriac

9 decembrie 2020

reading time: 2 min, 46 sec

Ion Țiriac, președintele Federației Române de Tenis, face parte din Echipa de 10 a sportului românesc. Fostul tenisman care a ajuns la Casa Albă în vremea președinției lui Nixon, a scris și scrie încă istorie în tenis. Mereu cu opinii puternice vizavi de sportivi, desfășurarea competițiilor sau despre sport în general, Ion Țiriac spune că ar fi extrem de dezamăgit dacă tenisul românesc ar decădea așa cum s-a întâmplat cu gimnastica. El are și o idee care ar revoluționa sportul alb: mingea de tenis ar trebui să fie mărită cu 10-15%.

„Mingea de tenis ar trebui mărită. Spun asta de 25 de ani”

Am avut cred că vreo 30 de titluri sau mai mult în toată viața mea, dar niciodată n-am depășit sferturile de finală la Grand Slam-uri. În dublu cu Ilie (n.r. Năstase) am câștigat multe, multe turnee.

Acum, tenisul este mult prea repede. Este foarte împărțit. Ai ATP-ul, unde sunt băieții, ai WTA-ul, unde sunt fetele, ai Grand Slam-urile. Deci e foarte, foarte greu să ajungi la un context comun între toate aceste organizații și să faci ceva în bine pentru tenis.

După părerea mea, și o cânt treaba asta de cel puțin 25 de ani, mingea trebuie mărită. Dar nu cu 1%, 2%… cel puțin cu un 10-15%. Jocul se face mai încet și tehnica își are un cuvânt mult mai mare de spus decât ruperea mingii de fiecare dată.

Avantaj: sportul

E greu să explici tineretului de astăzi, iar lumea s-a schimbat. Cei are fac sport au șansa să devină reali într-o realitate în care un copilul de un an și jumătate are deja tableta în mână ca să nu urle la restaurant. Noi aveam o viață total diferită de cea de astăzi. La ora 13.00 terminam școala și nu te mai vedea nimeni până la ora 19.00. Ba jucai fotbal, ba jucai handbal, ba te cățărai pe ceva. Cred că de aici începe toată treaba în ziua de astăzi. Noi ne-am pierdut busola cu totul. Niciun guvern nu are răbdarea necesară să stea și, nu să creeze o prioritate din sport, dar să creeze o prioritate din  educația normală ce oferă unui tânăr posibilitatea de a se dezvolta multilateral sau suficient de mult în toate domeniile. Pentru că altfel o să avem doar ‘computere’, cu capul senzațional, dar cu picioarele ologi.

Trebuie să investim în sport

Este o selecție naturală. nu putem să avem doar celebrități ca Nadia, ca Hagi, că nu le cumpărăm la piață. Oamenii aceștia se nasc, dar iau trenul acela care trebuie. Dacă din 100.000 ai un astfel de exemplu, îți dai seama câți ai avea din 100 de milioane. Cum e în alte țări, dar cu altă infrastructură și altă mentalitate. Sper să nu dispară și tenisul cum a dispărut gimnastica. Noi am avut noroc cu această Halep care a apărut, nimeni nu știe de unde în afară de familia care a făcut toate sacrificiile să o aducă în această poziție.  Toate celelalte țări, dacă te uiți în jur, că e Cehia, că e Ungaria, că e Polonia, toate bagă bani în sport și infrastructură. Atenție, nu ajunge asta dacă nu ai specialiști, iar la noi specialiștii nu mai există.

Urmărește integral al șaselea episod al seriei Echipa de 10 cu Ion Țiriac pe canalul nostru de You Tube.

Stay tuned for more!

Echipa de 10 este un proiect Sports Festival, conceput și realizat de Cosmin Hodor, în colaborare cu McCann Romania TV.