Echipa de 10 | Ilie Năstase

26 octombrie 2020

reading time: 2 min, 27 sec

Ilie Năstase este un nume care nu mai are nevoie de prezentare. A făcut istorie în tenisul mondial și este unul dintre marii sportivi ai lumii, nu doar ai României. Este primul jucător clasat pe locul I în topul ATP, în 23 august 1973. Și a rămas pe primul loc mondial timp de 40 de săptămâni până când a fost detronat de australianul John Newcombe.

Ilie Năstase este românul care ne-a deschis apetitul pentru tenis și se implică și acum în conturarea unei noi generații de sportivi care fac performanță în acest domeniu. El este un sportiv de top, iar în cadrul mini-seriei de interviuri Echipa de 10 ne-a povestit mai multe despre experiențele care au venit odată cu alegerea unei vieți de campion și lecțiile învățate.

Sportivul care l-a inspirat pe Ilie Năstase

Fiecare perioadă are un campion. Sau doi, sau trei. Și trebuie lăsați așa. Și amintiți…. eu pot să-mi amintesc mai bine pentru că i-am văzut pe toți. Dar cineva astăzi nu poate să facă comparația între Laver și Federer. De fapt, Laver a fost idolul lui Federer.

Pe mine m-a inspirat foarte mult Manolo Santana. Un meci de Cupa Davis cu România-Spania la București… în ′67 cred că a fost. El venise de la Wimbledon.  Și la un moment dat era 6-0 3-0 pentru mine. Țin minte, antrenorul a zis în spaniolă : „da cine e ăsta care mă copiază și joacă mai bine ca mine?! Mi-a luat 9 game-uri. Vin de la Wimbledon,  am câștigat Wimbledon-ul, ăsta cine e?” (…) Țin minte că mi-a dat poză cu el în care a scris pentru un viitor campion mondial la tenis. Pentru mine, el.

Odată ce ai luat un premiu, vrei mai multe, devii gurmand”

 Pentru orice european, Roland Garros e foarte important. Cum ar fi, de exemplu, U.S. Open-ul pentru un american, sau un Australian Open pentru un australian, sau Wimbledon-ul pentru un englez. Dar dacă ești bun, poți să le iei pe toate. Odată ce ai luat unu, vrei mai multe. Devii gurmand, știi?

Ilie Năstase și Donald Trump

Donald Trump a venit la nunta mea. E de-o seamă cu mine și lui ii plăcea de mine, venea la toate meciurile de la U.S. Open.  Era un mare amator de sport și mereu venea și îmi spunea să le dau degetul. Îi plăcea când le dădeam degetul la arbitrii. Am și o poză când e la nunta mea. Și era tânăr, cred că avea 38 de ani. El e născut în luna iunie, eu în iulie. Cu o lună mai mare ca mine.

Urmărește integral al doilea episod al seriei Echipa de 10 cu Ilie Năstase pe canalul nostru de You Tube.

Stay tuned for more!

Echipa de 10 este un proiect Sports Festival, conceput și realizat de Cosmin Hodor, în colaborare cu McCann Romania TV.