Echipa de 10 | Gică Hagi

7 octombrie 2020

reading time: 3 min, 7 sec

Dacă ar fi să formezi echipa perfectă a sportului românesc care ar fi ea? Noi ne-am gândit și am ales 10 nume mari care au făcut performanță în diverse sporturi și care te-au făcut să urmărești cu sufletul la gură fiecare meci, fiecare minge aruncată peste fileu și fiecare performanță care a dus România pe podium. Ei sunt Echipa de 10, iar primul din serie este cel care a făcut istorie în fotbalul românesc: Gheorghe Hagi.

Cosmin Hodor a stat de vorbă cu fiecare în parte și au rezultat 10 interviuri mai puțin convenționale din care am aflat lucruri inedite despre campionii noștri. Sunt povești care ne inspiră indiferent dacă suntem sau nu pasionați de mișcare, iar învățămintele pe care le putem trage din experiențele trăite de cei care au făcut performanță se pot aplica în orice domeniu al vieții.

Gică Hagi, de la jucător de top la antrenarea unei noi generații

Ca antrenor trebuie să ai grijă de toți. Și ca antrenor și ca jucător e dificil, nu e ușor. Jucătorul trebuie să facă diferența în teren, trebuie întotdeauna să fie conectat 100%, să fie pregătit. La noi, la sportivi, ce ai făcut ieri nu mai e valabil astăzi, alt meci, alt adversar, tot timpul ești provocat. Iar ca antrenor, trebuie să te pregătești, să îți formezi un grup, un spirit de echipă și să știi să vorbești cu toți, să scoți ce e mai bun de la fiecare și să îi cunoști foarte bine pe fiecare. Ca antrenor, munca pe care o faci e mult mai complexă.

Despre memorabilul Johan Cruyff (SUA 1994)

Eram în America, în ’94, mi se pare că la ultimul meci din grupă, înaintea meciului cu Statele Unite. Atunci a venit știrea că mă dorește. Dar eu știam dinainte că el mă aprecia foarte tare. Născându-mă cu Ajax în anii ’70, mi-a plăcut foarte mult Olanda și Ajax-ul care a câștigat Champions League-ul de 3 ori la rând, el era liderul, el era jucătorul care îmi plăcea foarte mult și el declarase că decarul din anii ’90 pentru el eram eu. Când m-a chemat, vă dați seama că voiam să simt toate lucrurile, fotbalul total, să îl văd de la omul care l-a jucat, l-a perfecționat și l-a și implementat la Barcelona, Barca având 4 ani extraordinari în care câștigase tot. Un om care s-a dedicat meseriei și ca jucător și ca antrenor și a ajuns la un nivel… a schimbat fotbalul!

Anul 1994

Acea formă bună din America e legată de anii ’80-’90, când s-a construit echipa. Era un proiect foarte mare în care tot acest grup era construit la Luceafărul. Adică selecție în mulți ani. Un proiect de 10 ani din care în ’94 am ajuns maturi toți, jucam de 3-4 ani afară. Majoritatea tineri. În ’90 eram foarte tineri, iar după aceea, cu experiența de la Campionatul Mondial din ’90, în ’94 aveam vârsta bună, experiență, talent și eram foarte omogeni. Ne cunoșteam de mici, jucasem la loturile naționale și de aceea echipa națională era atunci aproape să câștige. Dar așa e fotbalul, șansa câteodată e pozitivă sau e negativă.

Munca și ambiția fac diferența

Un jucător talentat ajunge pe scenă. Dar e mult mai ușor să ajungi acolo. Mai greu este să te menții. Asta înseamnă a concura cu cei mai buni, cu seniorii. De la juniori la seniori e foarte ușor să ajungi. După aceea, a concura cu cei mai buni din lume și cu foarte mulți jucători pe post, asta înseamnă să ai puterea, să ai ambiție, să ai personalitate.

Urmărește integral primul episod al seriei Echipa de 10 cu Gheorghe Hagi pe canalul nostru de You Tube.

Stay tuned for more!

Echipa de 10 este un proiect Sports Festival, conceput și realizat de Cosmin Hodor, în colaborare cu McCann Romania TV.