Echipa de 10 | Ghiță Mureșan

16 decembrie 2020

reading time: 2 min, 13 sec

Ghiță Mureșan a fost un jucător la înălțime și la propriu și la figurat. Românul de 2.31 metri a jucat în NBA, cea mai puternică ligă de baschet a lumii și s-a duelat cu Michael Jordan și alți mari sportivi ai anilor ’90. În cadrul interviurilor Echipa de 10, Big Ghiță ne-a povestit că a învățat multe din experiențele trăite ca jucător profesionist și că dacă ar fi să o ia de la început, s-ar concentra mai mult pe educație și atletism. “Cu atletismul poți să depășești orice jucător”, spune el. Iar secretul succesul: multă muncă.

NBA: Most Improved Player (1995-1996)

Înainte cu un an am fost candidat pentru Most Improved Player și pentru cel mai bun apărător. Au ales pe altcineva. Nu știu dacă m-a motivat să muncesc mai mult… pentru că oricum munceam foarte mult. Nu eram un jucător extrem de atletic. Îmi plăcea să muncesc foarte mult. Și asta făceam. Doar munceam. Dacă ar fi să o iau de la început nu cred că aș putea să muncesc mai mult decât am muncit și să devin mai bun decât am fost. Nu cred. Mie mi-a plăcut competiția. Asta e fost cel mai important în baschet. Competiția.

Pe teren cu Michael Jordan

Jordan era un super jucător. Era cel mai mare jucător care a jucat baschet în vremea aceea. Mă tot gândeam cine o să-l țină pe Jordan să nu dea 50 de puncte. Era un  extraterestru pe terenul de baschet. Atât era de atletic încât era peste nivelul întregii noastre echipe. Am jucat cu Chicago Bulls în play off, în ’97. Noi am terminat pe locul 8, Chicago pe locul 1. Era foarte greu să îl oprești pe Michael Jordan. Putea scoate singur o echipă.

Nu pot să spun că am avut un idol. Mă uitam la jucătorii de baschet, la jucătorii de fotbal, de handbal. Încercam să culeg ceva de la fiecare. Energia jucătorilor. Încercam să iau ceva de la fiecare, să perfecționez ceva.

“Cu atletismul poți să depășești orice jucător”

Nu cred că am niciun regret. Mă simt foarte bine cu ceea ce am făcut. Dacă aș fi copil iarăși aș pune foarte mult accent pe școală și pe muncă. Nu aș lucra în baschet foarte mult. Aș lucra să devin foarte atlet, pentru că cu atletismul poți să depășești orice jucător.

Cel mai important a fost că cu cât jucam mai mult baschet, cu atât îmi plăcea mai mult. Dar cu cât jucam mai mult, cu atât mai intra în sânge și îmi plăcea mai mult, și mai mult. După o perioadă, am început să joc mai mult și să îmi doresc mai mult. Să devin mai bun.

Urmărește integral al șaptelea episod al seriei Echipa de 10 cu Ghiță Mureșan pe canalul nostru de You Tube.

Stay tuned for more!

Echipa de 10 este un proiect Sports Festival, conceput și realizat de Cosmin Hodor, în colaborare cu McCann Romania TV.