TEQBALL
Teqball-ul este un sport care combină elemente din tenisul de masă și fotbal. Jucătorii – doi la simplu și patrol la dublu – lovesc o minge de fotbal cu orice parte a corpului, cu excepția brațelor și a mâinilor, astfel încât aceasta să ajungă pe partea opusă a unei mese curbate de ping-pong, „terenurile” fiind despărțite la mijloc de o plasă. Sportul a fost inventat în 2012 în Ungaria de trei pasionați de fotbal: fostul jucător profesionist Gábor Borsányi, omul de afaceri maghiar György Gattyán și informaticianul Viktor Huszár. Ideea creativă a venit de la Gábor Borsányi, care obișnuia să joace fotbal pe o masă de tenis de masă. Pentru că design-ul orizontal al mesei de ping-pong a pus probleme în desfășurarea curgătoare a meciurilor, Borsányi s-a gândit la o masa curbată. Prototipul a fost realizat în 2014, iar Teqball-ul a fost prezentat oficial la Budapesta pe 18 octombrie 2016 de fostul fotbalist brazilian Ronaldinho, unul dintre ambasadorii acestui sport. Teqball a devenit sportul cel mai rapid recunoscut din lume – în august 2018, cel mai înalt organism de conducere al său, Federația Internațională de Teqball (FITEQ), a fost recunoscut oficial de Comitetul Olimpic din Asia, pentru ca în noiembrie 2020 să devină membru cu drepturi depline al Asociației Globale a Federațiilor Sportive Internaționale.
Deloc surprinzător, având în vedere vecinătatea cu Ungaria, România este bine reprezentată la acest sport care crește rapid în popularitate la nivel mondial. La ultimele Campionate Mondiale, desfășurate în perioada 8-12 decembrie 2021 La Gliwice, Polonia, România a participat cu 5 sportivi – Gyorgydeak Apor, Ilyes Szabolcs, Barabasi Kinga, Dako Katalin și Miklos Tunde – și toți au reușit să obțină câte o medalie, sau chiar două. Rezultatele arată în felul următor: 3 medalii pentru România – una de argint și două de bronz, și un loc 4 în clasamentul mondial al celor mai buni jucători, la categoria simplu masculin.
În aprilie a fost inaugurată prima bază sportivă pentru Teqball din România, în Complexul de Agrement „Mureșul”.
La Sports Festival, Teqball-ul a fost adus în parteneriat cu Federația Română de Teqball.
ROUNDNET
Roundnet (cunoscut și sub denumirea de spikeball) este un sport de plasă. Jocul se joacă între două echipe, de obicei cu câte doi jucători fiecare. Jucătorii se așează în jurul unei mici mese din plasă asemănătoare cu o trambulină, iar jocul se desfășoară asemeni tenisului, în care echipele servesc pe rând, lovind mingea cu mâna astfel încât aceasta să cadă și să ricoșeze din plasă, iar repriza se termină când mingea cade pe pământ sau unul dintre jucători încalcă regulile jocului.
Roundnet a fost creat în 1989 de Jeff Knurek, care s-a inspirat în principal din volei. Echipamentul pe care l-a creat pentru joc a devenit învechit și și-a pierdut popularitatea în 1995, dar sportul a cunoscut o revigorare în 2008, când Spikeball Inc. a început să-l promoveze.
La Sports Festival, Roundnet este adus de ROUNDNET.RO, organizatie recunoscută oficial de către Federatia Internaționala de Roundnet, Spikeball Roundnet Association și EURA ca responsabilă de promovarea și dezvoltarea roundnet-ului în Romania. ROUNDNET.RO are responsabilitatea de a demara selecția echipei naționale care urmează să reprezinte România la nivel internațional în cadrul Campionatului mondial din Belgia (8-11 Septembrie 2022) și Campionatului european din Irlanda care urmează să se desfășoare în 5-6 August 2022.
Cele două sporturi au fost incluse în pasSport, pașaportul Sports Festival, apreciat atât de copii, cât și de adulți, care i-a motivat și mai mult să testeze toate cele 20 de sporturi propuse la această ediție, pentru a aduna „ștampilele” care confirmă efortul făcut și aduc premii.