Doi grandmasters ai șahului, la Sports Festival - Sports Festival

Doi grandmasters ai șahului, la Sports Festival

25 mai 2023

reading time: 2 min, 28 sec

Jocul minții poate fi la fel de incitant ca o partidă de fotbal sau o alergare. Și, chiar dacă nu depui efort fizic, nu este mai ușor. Anul acesta, la Sports Festival vei putea să îi cunoști, să îi urmărești și, poate chiar să joci, cu doi maeștrii ai șahului: Ivan Sokolov și Viswanathan Anand. Invitații speciali sunt aduși la Cluj de Fundația Superbet și de Federația Română de Șah.

Ok, poate campionii acestui sport al minții nu sunt chiar atât de celebri ca alți sportivi și poate nu știi multe despre ei. Nu e nicio problemă. Îți spunem noi.

Ivan Sokolov este un celebru jucător de șah olandez-bosniac. A primit titlul de Mare Maestru (GM) din partea Federației Internaționale de Șah (FIDE) în 1987. A câștigat Campionatul Iugoslaviei în 1988 și Campionatul Olandei în 1995 și 1998. Are multe premii în palmares. După încheierea carierei sale de jucător, Sokolov a devenit un antrenor de șah de succes. Între 2013 și din 2016 a fost antrenorul echipei naționale a Emiratelor Arabe Unite, iar în 2016, a antrenat echipa națională a Iranului. Sokolov a devenit antrenorul echipei naționale a Uzbekistanului în mai 2022, conducându-i la victoria din Olimpiada de la Chennai din acel an!

 

Viswanathan Anand este un mare maestru indian de șah și fost campion mondial de șah de cinci ori! A devenit primul mare maestru de șah din India în 1988. În 2022, a fost ales vicepreședinte al FIDE. În aprilie 2006, Anand a devenit al patrulea jucător din istorie care a depășit pragul de 2800 de puncte Elo pe lista de rating FIDE, după Kramnik, Topalov și Garry Kasparov. Cunoscut pentru viteza sa rapidă de joc în copilărie, Anand a primit supranumele de „Copilul Fulger” în debutul carierei sale în anii ’80. De atunci, s-a dezvoltat într-un jucător universal, iar mulți îl consideră cel mai mare jucător rapid de șah din generația sa. A câștigat Campionatul Mondial Rapid de Șah FIDE în 2003 și 2017, Cupa Blitz a Lumii în 2000 și numeroase alte evenimente de top la nivel rapid și blitz.

Acum că ți-am captat atenția, hai să îți spunem ce vor face cei doi campioni la Sports Festival. În primul rând, îi vei putea vedea și le vei putea asculta poveștile la Sports Talks, secțiunea noastră deja celebră, cu acces liber, unde stăm relaxați pe fotolii puff și ne delectăm cu lecții de sport și viață. După, poți să îți faci și o poză cu ei sau să le ceri un autograf.

Mai mult decât atât, cei doi maeștrii se vor confrunta într-o partidă de șah inedită, la scena Sports Festival: Blindfold Chess Game, dar vor juca și partide de șah blitz cu copiii. E posibil să fie o partidă de șah scurtă, dar cu siguranță experiența va fi una de neuitat.

Nu uităm că șahul ocupă un loc special la Sports Festival, iar anul acesta vom găzdui, din nou, competiția națională de șah pentru copii, organizată de Federația Română de Șah.