Sportul are beneficii asupra corpului indiferent de vârstă, însă cu cât începi mai devreme în viață să faci mișcare, cu atât mai bine. Importanța activității fizice, mai ales în cazul copiilor, s-a dovedit a fi esențială pentru o viață de succes, plină de valori și principii sănătoase, dar și de un sistem imunitar puternic.
Sportul crește simțul responsabilității și ajută la a menține o viață consecventă. Când suntem copii, aceste valori nu par atât de utile, însă în nenumărate exemple, în rândul sportivilor de performanță și nu numai, influența acestor valori a fost mai mult decât evidentă pe parcursul vieții. Află din acest articol care sunt beneficiile practicării sportului de mic și cât de mult poate influența acest lucru progresul nostru ca adulți.
Beneficii pe termen scurt
Nu este nevoie să ne întoarcem până în copilărie pentru a afla ce avantaje are mișcarea fizică pe termen scurt. Totuși, în cazul copiilor, toate aceste efecte pozitive sunt mult mai evidente și rapid vizibile. Primele beneficii, care pot fi amintite, sunt cele fizice. Un corp mai odihnit, tonifiat și energic este ușor recognoscibil, iar avantajele principale ale unui organism sănătos și activ pot fi văzute și cu ochiul liber.
- Controlul greutății corporale: sportul nu doar că te ajută să dai jos kilogramele nedorite și să tonifiezi corpul, dar are ca scop și menținerea unei greutăți corporale constante, lucru foarte sănătos pentru organism.
- Consumarea energiei: cu toții știm cât de multă energie au copiii, iar mișcarea fizică este cel mai bun mod prin care aceștia o pot consuma.
- O stare de bine constantă: activitățile fizice eliberează endorfine, mici hormoni ai fericirii, motiv pentru care toată lumea se simte mai bine după ce face sport.
- Nivel de competivitate crescut: copiii care fac sport își dezvoltă simțul competivității, simț esențial pentru o bună funcționare în societate, dacă este cultivat și educat încă din copilărie.
- Un program de somn bine definit: prin consumarea energiei, somnul vine fără întârziere, astfel cei care practică un tip de sport sunt capabili să aibă un program de somn clar, dar și un somn mai profund.
- Dă valoare timpului liber: indiferent ce tip de mișcare fizică faci tu sau copilul tău, timpul dedicat acesteia este unul câștigat, benefic, nu doar din punct de vedere fizic, ci și psihic.
- Postură corectă: în contextul diversității device-urilor din ziua de azi, este foarte ușor să adoptăm o postură greșită, ce poate să ne creeze probleme pe viitor; sporturile precum înotul sau chiar și o simplă plimbare ajută la a corecta și a menține postura.
- Musculatură dezvoltată: odată cu tonifierea corpului, avem parte și de o musculatură dezvoltată, care crește și rezistența la activitățile de zi cu zi.
- Un sistem respirator receptiv: capacitatea pulmonară crește concomitent cu cutia toracică, care se mărește pe măsură ce se desfășoară activitatea fizică; astfel, scade considerabil și riscul de apariție a bolilor respiratorii.
- Apetit crescut: consumarea energiei vine la rândul ei cu un apetit crescut, dar într-un mod sănătos.
Beneficii pe termen lung
Chiar dacă beneficiile pe termen scurt sunt multe, nu se compară cu cele pe termen lung. Acestea nu doar că sunt numeroase, dar implică și o complexitate aparte, pentru că au o componentă mentală. De aceea, cele mai bune exemple prin care putem vedea aceste efecte pozitive sunt felul în care evoluează copiii care practică diverse tipuri de sport, fiindcă progresul și comportamentul lor, ca adulți, este unul distinct, uneori contrar celor care nu au un stil de viață activ.
- Imunitate mai puternică: sportul crește imunitatea și rezistența corpului la diferite dureri sau boli, iar atunci când se întâmplă să ne îmbolnăvim, recuperarea este mai rapidă.
- Simțul disciplinei și responsabilității: sportul e un joc, cu regulamente și competiții mai mici sau mai mari; pentru copii, acest lucru nu doar că face sportul să fie mai amuzant, dar le dezvoltă și simțul responsabilității (prin faptul că pot avea diferite roluri), și al disciplinei, ei fiind nevoiți să se prezinte într-un loc și să dea tot ce e mai bun în mod constant.
- Antrenarea mușchiului social: prin faptul că învață să facă parte dintr-un grup, copiii dezvoltă un sentiment de apartenență, care îi va ajuta la a deveni mai sociabili, comunicativi și prietenoși cu cei din jur, vor învăța să facă față grupului și să gestioneze victoriile și înfrângerile.
- Funcționarea într-o societate: copiii au nevoie de reguli, fie că ne referim în general sau în sport; în cadrul unei activități fizice, aceștia adoptă roluri diferite, fiecare cu regulile sale, cu avantaje și dezavantaje, ceea ce îi ajută mai încolo la o bună funcționare în societate, învață să adreseze nemulțumirile, să înțeleagă corect competiția, respectul pentru adversar și lecțiile pe care le poți învăța din înfrângeri.
- Întărirea oaselor: asemenea dezvoltării musculaturii, și oasele au parte de beneficii în momentul în care facem sport; 30 de minute pe zi de exerciții fizice sunt esențiale la întărirea oaselor și la creșterea flexibilității articulare care ne vor transforma în adulți mai sănătoși, deschiși să facă exerciții fizice în orice etapă a vieții.
- O direcție și un scop: sportul, în special cel de performanță, oferă un scop, prin urmare și o direcție către acel scop; indiferent că e vorba de o competiție câștigată sau un nou record personal depășit, acestea alimentează motivația și ambiția, care se răsfrâng la rândul lor în viața de zi cu zi, crescând șansele unei traiectorii de succes și o înțelegere mai bună a muncii pe care trebuie să o depunem pentru a ajunge la rezultatul dorit.
- Rezistență la frustrări și provocări: în sport, la fel ca și în viață, nu vei fi mereu cel mai bun și uneori lucrurile nu merg așa cum ai vrea; prin învățarea acestor lecții, copiii cresc cu o rezistență crescută când vine vorba de frustrări și provocări, învață lecții importante despre sine, despre muncă, echipă, reușită și nereușită.
- Coordonare elaborată: orice tip de mișcare fizică ajută la dezvoltarea echilibrului fizic, dar și a celui mental, ceea ce ajută la o coordonare armonioasă, pe termen lung.
- Reducerea riscului de depresie și anxietate: sportul crește încrederea în forțele proprii, prin faptul că ai rezultate vizibile la care te poți raporta; acest lucru ajută atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, la reducerea riscul de depresie și anxietate, pe de o parte pentru că sportul ajută la descărcarea de endorfine, dopamine, oxitocină și serotonine (hormonii fericirii), pe de altă parte pentru că ai mereu un obiectiv de atins, ai o echipă lângă tine, înveți să stimulezi motivația, să iei insuccesul ca pe o lecție în drumul spre succes. Și nu în ultimul rând, sportul cultivă stima de sine.
Copiii de azi, eroii de mâine
Eroii sportului pe care azi îi venerăm au fost și ei copii, care nu aveau un drum bine definit în viață, principiile și valorile erau, probabil, mai vagi și mai puțin conturate, ca urmare și încrederea lor nu era mereu la înălțime. Totuși, ei sunt excepția de la regulă, sportivi care au reușit să iasă în evidență, dincolo de talent, prin disciplină, antrenament și mult efort.
Unul dintre punctele comune ale acestor personalități sportive este faptul că discută, cu orice ocazie, despre importanța practicării mișcării fizice încă din copilărie, dar și despre impactul pozitiv pe care îl are disciplina în viață, nu doar în sport.
Nadia Comăneci, gimnasta care a obținut prima notă de 10 din istoria acestui sport, în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară de la Montreal (1976), nu s-a separat niciodată de lumea aceasta, luptând acum pentru generațiile viitoare de sportivi.
Datorită notorietății ei, a pasiunii pentru mișcare și, nu în ultimul rând, a funcțiilor pe care le ocupă în lumea gimnasticii, Nadia folosește orice prilej pentru a vorbi despre importanța sportului și a modernizării acestuia pentru generațiile viitoare. Mai mult, gimnasta a scris și o carte care evidențiază, printre altele, cât de benefic este sportul pentru copiii și nu numai, intitulată „Scrisori către o tânără gimnastă”.
„Încerc să găsesc soluţii pentru ca oamenii să înţeleagă că sportul este important. În general, părinţii vor să-i încurajeze în această direcţie şi vor, de asemenea, să ştie că cei mici sunt în siguranţă în timpul orelor de sport. Am constatat că acei copii care fac sport obţin şi rezultate şcolare bune, pentru că această disciplină îţi dă ocazia să guşti şi succesul, dar şi eşecul, iar asta îi motivează.“ a declarat Nadia Comăneci în cadrul unui eveniment sportiv organizat pentru copii.
Novak Djokovic este tenismneul cu cea mai longevivă carieră, în top 10 ATP. A câștigat un număr impresionant de Grand Slam-uri (24) și a doborât recorduri impresionante, precum deținerea locului 1 în lumea tenisului timp de 415 săptămâni. Nole s-a folosit de nenumărate ori de atenția care i se acordă pentru a transmite mesaje inspiraționale din postura de model al unor generații de tineri și un set de valori sănătoase care le pot influența pozitiv viața.
„Copiii mei sunt aici, iar eu întotdeauna încerc să le transmit, prin mesajele mele, valori sau o doză de inspirație. Aș vrea să transmit un mesaj oricărui tânăr care mă urmărește: Orice vis ai avea, fie că e în sport sau în alt domeniu, să știi că și eu am avut odată șapte ani și am visat să câștig Wimbledon și să devin număr 1 mondial, într-o bună zi.[…] dacă vrei un viitor mai bun, ia-ți viața în propriile mâini și creează-ți un viitor mai bun. Crede și creează-l!”, a declarat Djokovic după câștigarea unui Grand Slam.
Tot din aceeași industrie, Simona Halep este cea mai bună jucătoare din istoria tenisului feminin din România, câștigătoare de Grand Slam-uri, fostă numărul 1 mondial timp de 2 ani. Așa că e ușor de înțeles de ce mulți copii și adolescenți visează să ajungă la fel ca ea.
”Pentru copii, singurul lucru pe care îl pot spune este că trebuie să aibă visuri mărețe. Cred că acesta este cel mai important lucru, să te vezi câștigând trofee importante. Desigur, nu știi niciodată ce se va întâmpla în viață. Dar dacă te dedici sportului, dacă ești disciplinat, dacă muncești din greu și dacă ai pasiune, mare pasiune pentru acest sport, cred că poți într-o zi să ridici acele trofee. Am făcut asta și o pot împărtăși cu ei. Trebuie să aibă curajul să aibă încredere în ei înșiși și să meargă înainte.” a fost mesajul Simonei, în cadrul unui interviu.
Unii țin discursuri, alții sunt o poveste a ambiției în sine. Pelé, faimosul jucător brazilian de fotbal, a jucat în picioarele goale până la 13 ani, când a fost descoperit de un antrenor din Sao Paolo. De atunci încolo, totul a devenit istorie, tânărul jucător reușind să câștige prima sa Cupă Mondială la doar 17 ani, dar are trei campionate mondiale câștigate în palmares, a fost desemnat Jucătorul Secolului din Lume de către Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului și Sportivul Secolului de către Comitetul Olimpic Internațional, iar revista TIME l-a inclus în lista celor 100 cei mai influenți oameni ai secolului XX.
Venind cu toată această notorietate și credibilitate, Pele a vorbit și el cu orice ocazie despre importanța de a fi disciplinat și dispus să muncești mult pentru ceea ce îți dorești.
„Orice copil care joacă fotbal își dorește să devină Pele. Simt că port o responsabilitate mare să le arăt nu doar cum să fii un jucător de fotbal, ci și cum să fii bărbat. Succesul nu trebuie confundat cu norocul. Este multă muncă, perseverență, învățat și studiat, sacrificii și, mai mult decât toate, să iubești ceea ce faci.” a declarat fotbalistul.
Cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice, Michael Phelps se numără și el printre personalitățile sportive care evidențiază importanța sportului pentru cei mici și se implică în evenimente dedicate acestei cauze.
„Misiunea mea este să promovez natația în lume și mă bucur că pot face acest lucru. Am ajuns unde am ajuns pentru că am avut un vis și nu am lăsat nimic să îmi stea în cale”, a declarat sportivul în cadrul unui eveniment la Rio.
David Popovici, cel mai tânăr campion mondial la proba de 200 m liber masculin și deținător al recordurilor mondiale, la juniori, la proba de 100m și cea de 200m, la liber, nu lasă vârsta fragedă să stea în calea implicării în campaniile pentru popularizarea sportului pentru cei mici. Înotătorul și-a exprimat dorința de a informa și îndemna viitoarele generații la a face sport în mai multe ocazii, inclusiv la Campionatele Europene de Înot în bazin scurt, de la Otopeni.
„Sincer să fiu, singurul lucru şi cel mai bun lucru pe care pot să îl fac pentru acest sport este să fiu bun, să înspir copii. Atâta timp cât pot inspira copii şi pot promova un stil de viaţă sănătos mă simt bine.
[…] E cea mai bună ocazie pentru mine acum să le transmit tinerilor și copiilor care mă urmăresc că nu există magie, există doar antrenament și efort constant pentru a-ți atinge țelul.
E complet normal și uman să nu-ți iasă întotdeauna. Chiar prefer să fiu un sportiv complet, care să știe să gestioneze suișurile și coborâșurile carierei imprevizibile pe care ți-o aduce sportul, prefer să fiu asta decât un robot care știe doar să câștige. Consider că aceste experiențe mă fac mai puternic.” a declarat sportivul de performanță David Popovici.
Ana Maria Brânză, fostă scrimeră româncă, specializată în spadă, se numără și ea printre susținătoarele sportului în rândul copiilor și nu numai. De-a lungul anilor, Ana Maria a fost vicecampioană olimpică de două ori și campioană olimpică pe echipe la ediția din 2016 de la Rio de Janeiro, precum și campioană mondială de trei ori și europeană de șapte ori. A câștigat de 14turnee de cupă mondială și a fost desemnată în cinci sezoane cea mai bună spadasină a lumii.
În cadrul ediției 2023 a Sports Festival, Ana Maria Brânză a evidențiat cât de importantă este percepția pe care le-o formăm copiilor, în special când vine vorba despre sport, un domeniu care cere disciplină, și cât de ușor poate să devină o corvoadă, dacă nu ești îndrumat corect.
”E esențial să le explicăm copiilor că sportul înseamnă joacă, pentru că punem presiune pe ei de la vârste fragede. Au început să se organizeze competiții internaționale pentru copii de 8-9 ani, mi se pare că este prea mult. […] Eu, după 20 de ani, simt că am părăsit cel mai frumos teren de joacă, sala de scrimă.
Părinții trebuie să înțeleagă că autoritatea lor se încheie la intrarea în sala de sport. Copiii trebuie să știe că părinții lor sunt plasa de siguranță, ca adulți suntem datori să le oferim informații, dar trebuie să îi lăsăm să aleagă, ceea ce mi se pare minunat. […] Ce m-a ajutat cel mai mult a fost faptul că părinții și antrenorii m-au lăsat să greșesc. Au fost întotdeuna în spatele meu și m-au ajutat să îmi învăț propriile lecții.” a declarat scrimera Ana Maria Brânză, în cadrul interviului de la Sports Festival.
Fie că ești copil, adolescent, adult sau vârstnic, probabil ai simțit efectele extraordinare ale sportului, măcar o dată până acum. Sportul îmbracă multe forme, diversitatea fiind una aproape de necuprins, astfel încât e imposibil să nu găsești un tip de sport care să îți surâdă. Totodată, lipsa confortului, a timpului sau neajunsurile financiare nu mai reprezintă o scuză pentru a nu face sport, așadar nimic nu te oprește din a-ți îmbunătăți calitatea vieții de azi și a sănătății de mâine.