Fie că ești din Cluj sau nu, e foarte probabil să fi auzit de Sports Festival. Numele evenimentului dă de gol nișa acestuia, însă nu e chiar așa simplu. E despre sport, despre ocazia de a forma noi prietenii la o minge distanță, care se pot transforma imediat în echipe câștigătoare. Aici sportul ocupă locul principal pe scenă și te face să te îndrăgostești de mișcare, indiferent de vârstă.
Sports Festival este manifestul iubitorilor de sport pentru o lume ideală în care mișcarea este parte integrantă a vieții de zi cu zi.
Deși numele festivalului este unul simplu, conceptul din spate este unul mult mai complex. Cu activități care includ peste 25 de tipuri de sport, Sports Festival vine în ajutorul părinților și al copiilor, spre a înțelege beneficiile sportului de masă pentru sănătatea fizică și mentală. Complexitatea activităților fizice este gândită în așa fel încât copiii să poată să își găsească pasiunea în lumea sportului, în timp ce părinții salvează timpul pe care l-ar fi consumat făcând trasee de la un club la altul prin oraș, fără să mai punem la socoteală partea financiară.
În România, nu mai există un astfel de concept de festival – aici ai parte de o atmosferă aparte, ai ocazia să testezi o mulțime de tipuri de sport, să asculți sfaturile sportivilor de performanță, să te bucuri de întâniri cu legende ale sportului și să simți mulțimea care vibrează odată cu tine; este o experiență completă. Ediția a 5-a va avea loc anul acesta, între 13-16 iunie 2024, perioadă în care așteptăm să te convingi singur de importanța unui asemenea eveniment, dar până atunci, îți prezentăm mai jos beneficiile de care poți avea parte.
Beneficiile sportului de masă
Sportul, fie el de masă sau individual, este o componentă esențială în drumul către o condiție fizică excelentă, dar mai mult decât toate, către un o viață echilibrată. Chiar dacă unele beneficii sunt mai accentuate de la un tip de sport la altul, există câteva avantaje generale care se aplică chiar și în cazul unei plimbări.
Din punct de vedere fizic:
- Reduce inflamații – inflamațiile din organism pot duce la apariția multor afecțiuni cronice, precum diabet, boli cardiovasculare sau autoimune; exercițiile fizice ajută la reducerea anumitor markeri inflamatori.
- Menține greutatea optimă – afecțiuni cardiovasculare sau boli precum diabetul zaharat de tip 2 pot apărea și din cauza unei greutăți corporale mari; sportul, împreună cu alimentația echilibrată, este cel mai eficient mod de a scăpa de kilograme nedorite, dar și de a menține o greutate optimă.
- Un sistem cardiovascular mai bun – mișcarea fizică ajută la reglarea tensiunii arteriale, la menținerea glicemiei în valori normale, dar și la o îmbunătățire a circulației sângelui, deci putem zice că e cea mai bună prietenă a inimii; din acest motiv, sportivii de performanță au un cord mărit în raport cu majoritatea populației
- Îmbunătățește metabolismul – metabolismul nostru devine „leneș” odată cu înaintarea în vârstă; sportul activează și accelerează metabolismul, astfel fiind considerat un stimulent și un element cheie în funcționarea fără probleme a acestuia.
- Nivel echilibrat de colesterol – după cum aminteam și mai sus, exercițiile fizice mențin inima și vasele de sânge sănătoase, astfel reușind să scadă nivelul colesterolului rău (LDL) și să crească nivelul celui bun (HDL).
Din punct de vedere mental:
- Îmbunătățește concentrarea și atenția – felul în care reușim să ne concentrăm și să menținem nivelul de concentrare e decisiv pentru o funcționare optimă în societate; stresul și anxietatea ne pot afecta serios performanța, dar prin sport, putem scădea nivelul stresului, astfel ajutând la îmbunătățirea concentrării și a atenției.
- Te ajută să ajungi la un somn profund – exercițiile fizice presupun, în primul rând, efort fizic, care duce la o epuizare la organismului; acest lucru îmbunătățește calitatea somnului, deoarece adormim mai repede, iar corpul are timp să intre într-o stare profundă de somn.
- Reduce stresul – sportul ajută la o deconectare totală a minții, distrage creierul de la factorii de stres de care ne lovim zilnic; astfel, are loc o reducere a nivelurilor de hormoni responsabili cu stresul și mai mult de atât, produce endorfine, hormonii fericirii.
- Sprijină funcțiile cognitive – memorarea este una din funcțiile cognitive principale, care se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă; numeroase studii au demonstrat că sportul îmbunătățește procesele gândirii și ale memorării, chiar și în cazul seniorilor.
- Socializare – majoritatea sporturilor necesită să fii parte dintr-o echipă; acest lucru nu doar că ajută la dezvoltarea abilităților de socializare, dar pregătesc copiii pentru a face față funcționării în societate, care poate veni uneori cu frustrări, competiție și interacțiune cu diverse tipologii de oameni.
Sfaturile sportivilor de performanță, direct din culisele Sports Festival
Menirea principală a Sports Festival este să aducă sportul mai aproape de oameni de toate vârstele, iar prezența multor sportivi de performanță, care au făcut istorie la nivel european sau mondial, nu a făcut decât să sporească atractivitatea sa. A devenit normal să faci sport alături de idolii tăi, să vorbești cu ei și să simți că îți iei inspirația de la cei mai buni.
Printre sportivii care s-au îndrăgostit de conceptul festivalului de sport din Cluj se numără Camelia Potec, înotătoarea româncă care a câștigat medalia de aur la 200m liber, la Jocurile Olimpice de la Atena. Ea este președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, precum și vicepreședintă a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
„Ultima dată am fost în 2019 la Sports Festival, iar de atunci an de an mi-am dorit să ajung din nou aici. Mi se pare extraordinar ce se întâmplă în aceste zile și cred că e un bun exemplu și pentru alte orașe.”, a declarat Camelia Potec în cadrul fostei ediții Sports Festival.
Unul dintre fotbaliștii care nu au nevoie de introducere, Gheorge Popescu, cunoscut mai mult ca Gigă Popescu, nume marcant al Generației de Aur, a participat și el la ediția din 2023 a Sports Festival, loc unde a avut ocazia să se întâlnească și să joace fotbal alături de colegii săi din Generația de Aur a României. Popescu continuă să facă mișcare în fiecare zi, chiar dacă zilele sportului de performanță s-au încheiat de multă vreme.
„Pentru mine este o dublă bucurie să mă aflu aici. În primul rând, să fiu din nou la Cluj, în cadrul unui festival care nu putea fi organizat mai bine, iar în al doilea rând, am ocazia de a-mi vedea foștii colegi.
Indiferent ce s-ar întâmpla în cursul unei zile, eu am 2 ore pe care mi le pun în program înainte de orice. Așa ar trebui să facem fiecare dintre noi, să ne punem în programul nostru încărcat măcar o oră de sport pe zi” , a declarat Gigă Popescu în cadrul discuției de la Sports Talks.
Pentru Horia Tecău, fost jucător de tenis și de trei ori campion de Grand Slam-uri, la dublu, Sports Festival înseamnă energie bună și speranță în tradițiile viitoarelor generații. Sportivul și-a exprimat entuziasmul de a fi la Cluj și de a vedea ce frumos se transpune prioritizarea mișcării fizice, în toate formele ei.
„Sports Festival e un eveniment fantastic. Din primul minut în care am ajuns aici am simțit energia participanților, a copiilor și până la urmă, exact pentru asta este Sports Festival. E minunat că se creează această tradiție.” a transmis Horia Tecău, în cadrul interviului acordat pentru Sports Talks.
Mihai Covaliu se numără și el printre românii care au reușit performanțe impresionante în sport. Scrimerul român, specializat în proba sabie, a fost laureat cu aur la Jocurile Olimpice din 2000 și cu bronz la Jocurile Olimpice din 2008. În prezent, fostul scrimer activează în Comitetul Olimpic și Sportiv Român, în calitate de președinte. Sportivul continuă, asemenea colegilor „de breaslă”, să vorbească despre importanța prioritizării sportului în viața noastră, chiar și pentru câteva minute, timp în care putem fi lipsiți de griji.
„Nu este prima dată când mă aflu la Cluj, la Sports Festival, deja pot spune că sunt de-al casei. Văd mulți copii și părinți sau bunici care își aduc copiii sau nepoții și e un sentiment care te încarcă, e o energie bună.
Ne uităm azi aici la ce se întâmplă la Sports Festival și da, (Clujul) e capitala sportului în România. Lumea e calmă, lumea se bucură, lasă pentru puțin timp grijile de zi cu zi.”, a spus Mihai Covaliu, cu ocazia ediției din 2023 a Sports Festival.
Cea mai mare scrimeră a României, Ana Maria Brânză Popescu, specializată în spadă, a fost prezentă la Sports Festival în ultimii doi ani și, cu siguranță, nu va lipsi nici anul acesta. Sportiva a fost vicecampioană olimpică la Jocurile Olimpice din Vară de la Beijing (2008) și Tokyo (2020), campioană olimpică pe echipe la ediția de la Rio De Janeiro (2016) și de 10 ori campioană mondială și europeană. Ana Maria Brânză își canalizează în prezent activitatea, printre altele, înspre a organiza evenimente prin care să invite copiii în lumea fascinantă a sportului.
„Mă bucur enorm că pot să fiu o mică, mică parte din acest eveniment fascinant. Pentru mine este prima ediție la care particip și sunt precum copii pe care îi vedem alergând de la un atelier sportiv la celălalt. De mult nu am mai văzut copii atât de fericiți și adulți atât de relaxați.”, a declarat Ana Maria Brânză în 2022, în cadrul Sports Talks.
A 5-a ediție a unui altfel de festival
Așadar, până acum am învățat ce presupune Sports Festival, de ce există conceptul unui astfel de festival și care sunt beneficiile participării la acesta. Iar dacă și cei mai mari într-ale sportului ne invită să prioritizăm mișcarea fizică și să nu lipsim de la un festival care promovează acest lucru, cine suntem noi să le stăm în cale?
De la titani ai tenisului pe care îi vei putea întâlni într-un show unic în lume, la concerte și peste 25 de tipuri de sport dintre care copilul tău va putea alege, Sports Festival este singurul festival sportiv din lume de asemenea complexitate. Te așteptăm la cea de-a 5-a ediție Sports Festival, în intervalul 13-16 iunie 2024, la Cluj, unde vei avea ocazia să trăiești un altfel de festival!