Cum schimbă folosirea device-urilor sportul de azi - Sports Festival

Cum schimbă folosirea device-urilor sportul de azi

22 martie 2024

reading time:

Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi, indiferent de statut, stil de viață sau vârstă. Chiar dacă folosirea ei a luat multe forme în era în care trăim, scopul originar al acesteia a fost și este acela de a ne simplifica viața. Datorită ei, suntem la un click distanță de orice informație de care am avea nevoie, putem cumpăra o mulțime de lucruri din confortul casei noastre sau chiar să vizităm muzee din diferite părți ale lumii, direct de pe canapea.

Sportul nu a rămas nici el în urmă în toată această evoluție a tehnologiei. Fie că ne referim la sportivii de performanță sau la cei care practică sportul sub forma unui hobby, ambele categorii se bucură azi de o mulțime de beneficii, datorită tehnologiei și device-urilor dedicate. De la ceasuri care măsoară profunzimea somnului la dispozitive care pot urmări deteriorarea țesuturilor, sportul se numără cu siguranță printre industriile care s-au schimbat cel mai mult odată cu implicarea tehnologiei și a device-urilor.

Fitness pentru toți

Fitnessul se referă la condiția de a fi în formă și sănătos, iar termenul acoperă mai multe tipuri de activități fizice care presupun constanță în antrenament și care te fac sa te simți bine, să ai energie zi de zi. În zilele noastre, să ai condiție fizică a ajuns să nu mai fie un lux, ci ceva normal, accesibil oricui are acces la internet.

 

Odată cu pandemia, industria fitness-ului s-a schimbat drastic, majoritatea antrenorilor și a antreprenorilor care activau în acest domeniu fiind nevoiți să se adapteze la transferul sportului în mediul online. Astfel, au apărut o mulțime de platforme și aplicații noi, unele strict pentru exerciții fizice, altele dedicate planurilor nutriționale și o a treia categorie care le implică pe amândouă.

Aplicațiile de fitness, pe lângă faptul că sunt accesibile ca nivel de confort și costuri, se adresează celor care înțeleg beneficiile sportului și importanța acestuia, dar nu știu cum să practice exercițiile fizice în mod corect. De asemenea, ajută la menținerea motivației pentru a rămâne activ, majoritatea platformelor având opțiuni de a-ți urmări progresul sau un sistem de recompense.

Sportul la altitudine maximă

Sportul de performanță cere excelență pe toate planurile, de la cei care îl practică până la device-urile folosite. Sportivii care sunt la un nivel atât de înalt își pun la încercare corpul de nenumărate ori, astfel încât este nevoie de dublă atenție, de duble provocări, de dublu progres. 

 

De la senzori avansați care măsoară ritmul cardiac și creează planuri de antrenament personalizate, realizate în urma identificării slăbiciunilor, până la ochelari VR care îmbunătățesc senzația de a fi într-o competiție, sportul de performanță este locul în care tehnologia vine în permanență cu ceva nou.

Pentru atleți, device-urile urmăresc timpul de accelerație, viteza și starea corpului în diferite medii, precum și timpul de recuperare, în urma cărora se creează planuri personalizate de somn, antrenament și recuperare. Giroscopul și accelerometrul sunt cei mai buni prieteni virtuali ai fotbaliștilor și ai jucătorilor de rugby, aceste device-uri fiind capabile să identifice locul în care se află sportivul, precum și rotațiile, viteza și alți parametri esențiali. Iar în ce privește ciclismul, GPS-ul, unul dintre pilonii tehnologiei sportive, este prezent pentru a măsura viteza în raport cu distanța.

Pentru tipurile de sport care se desfășoară cu o viteză prea mare pentru ochiul liber, tehnologia vine din nou în ajutorul omului, arbitrul asistent video și diverși senzori fiind capabili de a vedea cu o exactitate sporită liniile care au fost sau nu depășite. 

Tehnologia dincolo de ecran

Tehnologia sportului de performanță nu se rezumă însă doar la device-uri, ci și echipamente, al căror design se schimbă de la un an la altul, pentru a-i ajuta pe sportivi să dea tot ce e mai bun. Un exemplu de schimbare majoră a echipamentelor este încălțămintea atleților, unde design-ul cuielor folosite a stârnit controverse în lumea olimpicilor în 2021.

Usain Bolt, fost atlet și cel care deține în continuare recordul la proba de 100m, este printre sportivii old school care mizează pe performanțele nemijlocite de noile tehnologii. De altfel și-a declarat nemulțumirea față de noile schimbări aprobate și de Comitetul Jocurilor Olimpice în ce privește încățămintea de atletism, care vine cu o tehnologie nouă a cuielor, orientată spre a crește performanța alergătorilor.

„Când am aflat despre această schimbare nu mi-a venit să cred că la asta am ajuns, înțelegi la ce mă refer? Noi chiar am ajuns să ajustăm crampoanele la nivelul la care oferă un avantaj de a alerga mai repede. Este ciudat și nedrept pentru o mulțime de atleți pentru că știu că, în trecut, ei (companiile de încălțăminte) au încercat să facă asta și organul de conducere a spus <<Nu, nu puteți schimba cuiele>>, ca să aflu acum au acceptat schimbarea, e amuzant.” a declarat Usain Bolt.

Îmbunătățirile și modernizarea în sport se referă inclusiv la terenul pe care sportivii își desfășoară activitățile. Spre exemplu, în cadrul Jocurilor Olimpice din 2020 (amânate pe 2021 din cauza pandemiei) de la Tokyo, pista pentru atletism a fost realizată, conform companiei italiene care a produs-o, din „granule tridimensionale de cauciuc, cu un sistem polimeric selectat”, care „garantează legătura mo­leculară între granule și materia înconju­rătoare, creând un strat compact”. Practic, o pistă rapidă, care poate reduce gradul de oboseală pe care atleții îl simt în timpul curselor.

Sydney McLaughlin, deținătoarea recordului mondial la 400 de metri garduri, a confirmat acest lucru, în cadrul aceleași ediții a Jocurilor Olimpice. 

„Unele piste îți absorb mișcarea și forța. Simți cum aceasta (pista de la Tokyo) le preia, le regenerează și ți le transmite înapoi“, a declarat Sydney McLaughlin.

Prevenție și siguranță

Am discutat până acum despre modul în care device-urile ajută sportivii în a-și depăși limitele și în a-și măsura progresul, dar acestea nu sunt singurele meniri ale tehnologiei sportive. Cel mai important fiind cel de a preveni posibile deteriorări și de a proteja corpul de suprasolicitare. Indiferent că vorbim de amatori sau profesioniști.

 

Senzorii folosiți în acest domeniu au evoluat mult, ajungând ca, în ziua de azi, să fie capabili să detecteze informații vitale despre starea unui atlet, care pot ajuta antrenorul să ia decizii motivate în timpul antrenamentelor și al competițiilor. Cu ajutorul device-urilor precum GPS-ul (parte integrantă din echipament, în cazul sportivilor), detalii precum progresul anduranței, viteza și distanța parcursă pot ajuta antrenorii la a păstra sau înlocui un sportiv în timpul competiției.

Device-uri precum stickere de monitorizare a impactului pot identifica deteriorări ale țesuturilor, întinderi sau rupturi de mușchi și ligamente sau chiar traume asupra creierului. Cu ajutorul acestui tip de tehnologie, starea de sănătate a sportivilor poate fi îmbunătățită și se pot preveni o mulțime de accidentări.

Avantajele și dezavantajele tehnologiei sportive

Acum, după ce putem spune că avem o imagine de ansamblu mai clară, dar nici pe departe exhaustivă, a ce înseamnă și cum se desfășoară această evoluție a tehnologiei în sport, tragem linie pentru a vedea care sunt mai exact avantajele, dar și dezavantajele acesteia.

Avantajele sunt nenumărate, dar dacă s-ar face un rezumat, acestea ar fi cele mai demne de menționat:

  • Îmbunătățirea acurateței informațiilor: acestea sunt preluate și selectate din numeroase surse, datorită unui algoritm avansat, ceea ce ajută la acumularea de cunoștiințe mai vaste și veridice în timp real.
  • Performanță sporită: prin simularea a diferite tipuri de competiții se pot identifica punctele slabe ale sportivului, ceea ce duce la elaborarea unor planuri personalizate, care îmbunătățesc vizibil performanțele sale.
  • Siguranță înainte de toate: cu ajutorul device-urilor care măsoară și detectează probleme în corp precum lipsa de energie, insuficiențe de toate tipurile, imunitate scăzută și altele, se pot evita eventuale accidentări, uneori chiar salva viața celui care practică sport.

Chiar dacă avantajele sunt cele care câștigă, există și anumite dezavantaje de care sportivii se lovesc în momentul utilizării device-urilor:

  • Securitatea datelor personale: la fel ca și în cazul telefoanelor și laptopurilor, multe dintre device-urile folosite în lumea sportului cer diverse date personale, care pot fi problematice în cazul sportivilor de performanță, dacă nu au un sistem de securitate asigurat
  • Limitări și costuri: majoritatea device-urilor includ doar o variantă basic, orice setări și funcții noi presupunând costuri în plus. Ceea ce limitează drastic accesul la un grup de utilizatori cu stare materială cel puțin bună.
  • Invadarea vieții personale: tehnologia tinde să invadeze viața personală a multor utilizatori, dacă aceștia nu știu să găsească un echilibru; dacă uneori ne e greu să lăsăm deoparte telefonul, cu atât mai complicat este ne e să renunțăm un device precum ceasul, fapt care poate blura linia dintre viața personală și cea profesională.

Fie că ne referim la sport de performanță sau la cel de masă, nu putem nega faptul că tehnologia a schimbat esențial această industrie. De la senzația unei competiții din confortul casei la prevenirea ale unor potențiale probleme majore, device-urile din zilele noastre îi ajută pe cei care fac sport într-un fel în care nu ne-am fi imaginat în urmă cu câțiva ani.

Astfel, tehnologia reușește să aducă laolaltă siguranța și inovația, sănătatea și performanța, sportivul și antrenorul, dar cel mai important, reușește să facă progresul și motivația accesibile oricui.