Cum hrănim motivația de a face sport - Sports Festival

Cum hrănim motivația de a face sport

10 iunie 2024

reading time: 7 min 42 sec

Au mai rămas câteva zile! Joi dăm startul Sports Festival 2024, cel mai complex eveniment cu acest format din România, unde te invităm să faci parte din universul sportului și să scrii povestea celei de-a V-a ediții.

Anul trecut, mai mult de 15.000 de copii și adulți au avut ocazia să își testeze abilitățile și să descopere noi sau vechi pasiuni pentru sporturi dintr-un palmares divers, cu ajutorul antrenorilor și sportivilor cu experiență. Anul acesta, te așteptăm cu peste 30 de sporturi, pe care le poți încerca și din postura de începător sau intermediar, competiții mult așteptate, întâlniri cu personalități sportive și multe alte surprize.

În perioada 13-16 iunie 2024, BTarena, Cluj Arena și Parcul Central se vor transforma din nou într-o platformă de expunere a universului sportului. Ediția acesta este despre motivație, conceptul care pune în mișcare totul și puntea dintre pasiune și disciplină. Ne vedem săptămâna viitoare la cel mai mare festival sportiv din România, dar până atunci, îți prezentăm mai jos importanța motivației și cum o hrănim, din diferite perspective.

Cum hrănești motivația – ghidul pentru părinte și copil 

Formarea unui copil nu este o sarcină ușoară, mai ales când este vorba despre copilul tău. Găsirea echilibrului dintre motivație și răbdare, dar și presiunea de a gestiona corect momentele dificile, pot reprezenta piedici în rolul părintelui ca tutor al celui mic.

La Sports Festival, ai ocazia de a lăsa specialiști în domeniu să îți ghideze copilul în lumea sportului, în timp ce tu te poți bucura de momente speciale, privindu-l pe cel mic cum descoperă noi pasiuni. Totuși, dacă vrei să păstrezi motivant sportul pentru copilul tău și în afara festivalului clujean, îți prezentăm mai jos câteva metode prin care poți face asta:

  • Oglinda exemplului oferit – copiii imită ceea ce fac oamenii din jurul lor, de la frați mai mari și până la părinți; ca părinte, sportul poate avea o dublă importanță: menținerea unui stil de viață sănătos și asigurarea unui exemplu pentru cel mic.
  • Fără presiune, mai multă pasiune – cele mai importante elemente în a păstra continuitatea motivației copilului sunt: așteptările rezonabile, lipsa presiunii și liberul arbitru; astfel, cel mic va beneficia de un mediu favorabil, care îl va ajuta să găsească cu adevărat ceea ce îi place.
  • O rutină alternativă – chiar dacă rutina este esențială, alternarea a diferite tipuri de mișcare fizică poate fi o soluție în evitarea plictiselii, care se instalează rapid în cazul generației mai mici; totodată, alternarea sporturilor poate fi și o metodă de a descoperi ce tip de mișcare fizică i se potrivește mai bine copilului.
  • Obiective și scopuri precise – obiectivele scrise, elaborate și discutate ajută la hrănirea motivației, fiindcă acestea sunt borne ușor de vizualizat, astfel oferind o direcție clară; în același timp, obiectivele sunt și un tip de recompensă sănătoasă.
  • Motivul din spatele dorinței – fie că e vorba de un sportiv preferat, un stil de viață mai sănătos sau pur și simplu senzația dată de eliberarea endorfinelor, motivul din spatele pasiunii contează, pentru a păstra motivația vie.

Cum hrănești motivația – ghidul sportivului de performanță

După cum e menționat și mai sus, una dintre cele mai bune metode pentru a păstra motivația „la foc mic, dar continuu”, este prin a găsi un motiv concret. Toate personalitățile au, la rândul lor, o inspirație cu care au crescut și la care au continuat să privească, atât în momentele de glorie, cât și în cele dificile. 

Chiar dacă există elemente-cheie precum efort, disciplină și consecvență, acestea ar fi de prisos, de la un timp încolo, dacă nu ar exista un scop mai presus de ele. Îți prezentăm mai jos câteva povești „din spatele culiselor” care demonstrează faptul că motivația este cel puțin la fel de importantă pentru numele mari din sport și cum reușesc legendele să hrănească acest concept, în timpul și în afara carierei sportive. 

Klopp, fost fotbalist german, cunoscut pentru rolul său de antrenor la echipe mari, precum Liverpool și Dortmund, a șocat lumea prin decizia anunțată la începutul anului, de a renunța la cariera sa ca antrenor la Liverpool. Motivul din spate nu a fost financiar sau de altă natură, ci strict din privința motivației.

„Nu e că vreau să plec, e ceva ce trebuie să fac. Dacă nu pot fi așa, dacă nu pot fi omul care își împinge echipa spre Champions League, de ce ar trebuie să fac acest lucru? Niciodată nu mi-a plăcut să fiu încă la un loc de muncă și să întreb, căscând, <<când e antrenamentul?>>. Nu pot face asta, nu sunt în acel moment. Sunt împăcat cu asta, așa ar trebui să fie…nu îmi doresc să fiu doar un pasager. Jobul acesta este prea important.” a declarat Klopp.

Din aceeași zonă sportivă, Pep Guardiola, fost fotbalist spaniol și antrenor al prestigiosului club Manchester City, a povestit recent despre importanța unui scop bine definit, pentru a menține acea motivație continuă.

„Anul trecut, după victoria din Istanbul, am zis <<e gata, nu mai e nimic de făcut>>. Văd că am făcut ce mi-am propus, și mă întreb ce mai poate urma. Acum nu știu care e motivația exactă pentru că e greu de găsit când tot ce ți-ai propus e realizat.” a povestit Guardiola.

Pentru sportivii de performanță, cariera este una mult mai scurtă, comparativ cu oamenii care nu activează în acest domeniu. O modalitate prin care multe personalități sportive își mențin motivația este filantropia, care vine sub multe forme. De la fundații la evenimente organizate în scop caritabil, ajutorul oferit viitoarelor generații reprezintă un scop hrănitor de motivație.

Printre numele mari ale sportului care au o activitate filantropică cel puțin la fel de impresionantă se numără: 

  • Michael Phelps – fostul înotător a inaugurat în 2008 o fundație cu același nume, prin care promovează înotul, stilul de viață sănătos și face sportul accesibil și celor cu mai puține resurse financiare
  • Steffi Graf – tenismena care va fi prezentă și la Sports Festival a fondat ”Children for Tomorrow”, o organizație cu o activitate de peste 20 de ani, prin care ajută, în special în ce privește recuperarea psihologică, familiile care s-au confruntat cu situații precum violență, război sau persecuție de orice fel; pe Steffi Graf și soțul ei, Andre Agassi, vei avea ocazia să îi ascuți la Masterclass-ul din cadrul festivalului, prezentat de Andreea Esca, unde vei afla în detaliu despre secretele și motivațiile din spatele carierelor lor în tenis. 
  • LeBron James – considerat ca fiind unul dintre cei mai mari baschetbaliști din istorie, acesta promovează schimbările generaționale prin fundația sa, care pune accentul pe educație și activități extra-curiculare, pentru a oferi un viitor mai bun copiilor defavorizați

Cum hrănești motivația – ghidul Sports Festival

Sports Festival te așteaptă și anul acesta cu Sports Talks, interviuri deschise publicului, unde vei putea afla totul despre motivație din perspectiva sportivilor de performanță, a oamenilor implicați în universul sportului, psihologi, nutriționiști și oameni de business.

Vei avea ocazia să descoperi cum activăm motivația, din ce o alimentăm, cum o facem să funcționeze echilibrat, fără să devină o obsesie, cum poate fi influențată de anturaj și cum se translatează din sport în viața de zi cu zi. Împreună cu moderatorii dialogurilor, Mihnea Măruță și Cristian Mîndru, vom afla povești fascinante, din culisele succesului. 

Printre invitații din programul celei de-a 5-a ediții, îi vom avea alături pe: Patrick Ciorcilă, Cătălin Moroșanu, Emi Cățe, Ania Caill, Andrei Pavel, Ömer Tetik și mulți alți specialiști în domeniul sportului. Te invităm să consulți programul Sports Talks pe site-ul nostru sau pe rețelele de socializare.

Motivația, vedeta festivalului clujean

Anul acesta, e rândul tău să accepți provocări sportive, să fii parte din universul Sports Festival și să descoperi cum poți menține motivația hrănită. Te așteaptă 4 zile intense: întâlniri cu legende ale sportului, mișcare transpusă în cele mai interactive formate și povești din culisele succesului.

„Sunt foarte mândru de acest eveniment, este cel mai mare pe care am reușit să îl organizăm vreodată, prin prisma numelor care vin și ce înseamnă ele în sport. 

Anul acesta vine cel mai influent cuplu al sportului. Steffi Graf, cea mai mare tenismenă din istorie și Andre Agassi, omul care a reinventat sportul și tenisul prin ce a transmis în afara terenului, prin carisma pe care a avut-o, a fost un star. A fost o alegeră logică ca adversarii să fie Simona Halep și Andrei Pavel. Oamenii aveau o mare sete de a o vedea pe Simona jucând, am văzut asta din reacțiile online și discuțiile pe care le-am avut. Pe Andrei l-am chemat pentru că are o istorie mare cu Agassi, au jucat de 7 ori împreună și a fost un jucător excelent al generației lui, al doilea cel mai mare tenismen român, după Ilie Năstase.” a povestit Ciorcilă Patrick, co-fondator Sports Festival.

Tema evenimentului Sports Festival 2024 va fi motivația, conceptul care pune în mișcare totul. Cu această ocazie, nu doar că vei putea urmări interviuri cu personalități sportive care ne-au inspirat pe fiecare dintre noi, ci vei putea fi parte din evenimente unice, precum meciul demonstrativ menționat mai sus, cu Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep și Andrei Pavel.

Show-ul demonstrativ de tenis se va juca sâmbătă, 15 iunie 2024, în BT Arena, și marchează a 5-a ediție a Sports Festival. Numărătoarea inversă a început, așadar vino și tu la evenimentul sportiv al anului și asigură-ți locul în sală, accesând link-ul https://bilete.sportsfestival.com/.

Vino să vezi titanii tenisului mondial care ne-au inspirat ani de-a rândul, într-o ocazie unică la Cluj!