Ce listă! Fotbaliști de clasă vin la meciul de retragere al lui Adi Mutu - Sports Festival

Ce listă! Fotbaliști de clasă vin la meciul de retragere al lui Adi Mutu

10 iunie 2022

reading time:

Campioni mondiali și europeni, câștigători de Baloane sau Ghete de Aur, fotbaliști-spectacol vin la meciul de retragere al lui Adrian Mutu.

Statisticile - cel mai bun marcator al Naționalei, alături de Gică Hagi, și cele peste 100 de goluri în Serie A, la mare distanță de orice atacant român care a jucat în Top 5 ligi europene - spun totul despre cât de mare a fost jucătorul Adrian Mutu. Spre deosebire de majoritatea marilor talente ale fotbalului nostru, de pe urma cărora a rămas doar anecdotica plină de har a tribunei, Adrian Mutu și-a dublat magia cu cifre inatacabile.

Cu o lungă carieră în Italia, începută în tinerețe, la marele Inter, continuată apoi, cu tot mai mult succes, la Verona, Parma, Juve și Fiorentina, iar, pe final, Cesena, plus „parantezele” Chelsea, în Premier League, și Ajaccio, în Ligue 1, Adrian Mutu a stat, vreme de 15 ani, în elita fotbalului mondial. O perioadă în care a legat prietenii care au trecut mult dincolo de focusul profesional pentru performanță. Statisticile au rămas pentru totdeauna, prieteniile la fel. Afișul meciului de retragere de la Sports Festival vorbește de la sine.

Sébastien Frey

Trecut pe la Inter, Verona, Parma și Fiorentina, portarul francez a copiat parcă, la indigo, bună parte din traiectul lui Adi Mutu. Pe cei doi îi leagă o mare prietenie, consolidată în perioada Firenze, când erau amândoi printre vedetele echipei. Dacă era 1.000% sigur că un mare nume va onora meciul de retragere al lui Adrian, acela cu siguranță era Séba Frey!

Vladimir Avramov

Rezerva de portar a lui Frey la Fiorentina, va fi rezerva lui Seba și duminică, la meciul Team România vs World Stars.

Tomas Ujfalusi

Semifinalist de Europene cu Cehia și câștigător de Europa League cu Atletico Madrid, puternicul fundaș face parte, ca și Adi Mutu, din 11-le ideal al Fiorentinei, o echipă care nu a fost deloc ocolită de legende în ultimele decenii. Colegi de generație la Firenze, băieții din Est se reîntâlnesc la Cluj.

Paweł Golanski

Un fundaș dreapta iubit de suporterii Stelei, fostul internațional s-a intersectat cu Adrian Mutu la ASA Târgu Mureș, pe finalul de carieră al „Briliantului”.

Fernando Couto

Fostul mare internațional portughez nu are nevoie de nicio prezentare. Trecut pe la Porto, Barcelona și Lazio, coleg de generație și prieten cu Gică Hagi și Gică Popescu, Fernando l-a cunoscut foarte bine pe Adi din postura de adversar și e cel mai în măsură să depună mărturie despre talentul sărbătoritului de la Sports Festival.

Dario Dainelli

Multe meciuri alături de Adi la Fiorentina, unul în plus, duminică, la Cluj.

Fabio Cannavaro

Campion mondial cu Italia și câștigător al Balonului de Aur, Fabio este, fără îndoială, cel mai titrat nume de pe afișul Sports Festival. A jucat cu Adi la marele Juve, într-un sezon în care au câștigat titlul în Seria A, un titlu retras, din păcate, din palmaresul ambilor, în urma scandalului „Calciopoli” în care a fost implicată gruparea torineză. Dar i-a și fost, câțiva ani, adversar lui Adi pe terenurile din Serie A. Simpla sa prezență la Cluj ne spune la ce nivel a jucat Adrian Mutu.

Alessandro Gamberini

Coleg cu Adi la Fiorentina pe aproape toată durata șederii sale la Florența, nu putea lipsi de la meciul de retragere al prietenului său.

Paolo Cannavaro

Fratele mai mic al lui Fabio l-a prins pe Adi în anii de început ai carierei sale, atât la Parma, cât și la Verona. Dar l-a prins și ca adversar, pe vremea când era fundaș pe Napoli.

Massimo Gobbi

Și el coleg din „generația Firenze”.

Martin Jorgensen

Om cu peste 100 de meciuri în Naționala Danemarcei, Martin a fost un om-cheie la mijlocului terenului la Fiorentina, pe vremea lui Adrian Mutu.

Franco Semioli

Jucător cu sute de meciuri în Serie A și internațional italian în câteva ocazii, a fost coechipier cu Adi, vreme de doi ani, la Fiorentina, echipa care, cum e și firesc, dă grosul lotului formației World Stars. O echipă a Fiorentinei spectaculoasă, care se bătea de la egal la egal cu granzii din prima ligă italiană, într-un moment în care aceasta era considerată printre cele mai bune două din lume.

Claude Makélélé

Câștigător de Champions League cu Real Madrid, vicecampion mondial cu Franța, cu titluri câștigate în Franța, Anglia și Spania, Claude Makélélé este și el printre numele mari de pe afișul evenimentului de duminică de pe Cluj Arena. I-a fost coleg lui Adrian la Chelsea.

Riccardo Montolivo

Internațional italian vreme de un deceniu, vicecampion european cu „Squadra Azzurra”, Riccardo este unul dintre numele mari ale Fiorentinei din vremea lui Adrian Mutu. Un jucător lucid și talentat, va fi o plăcere să-l vezi din nou jucând.

Manuele Blasi

Internațional italian pe când se afla în vârf de formă, Manuele i-a fost coleg cu Adi la Fiorentina, dar și adversar vreme de mulți ani.

David Trezeguet

Campion european și mondial cu Franța și campion în mai multe rânduri cu Juventus, golgheter în Serie A, David a fost coleg cu Adi la Torino, dar și unul dintre concurenții săi cei mai importanți în topurile marcatorilor din Italia. Un nume stelar în echipa „Stelelor Lumii” de la meciul de retragere al lui Adrian Mutu.

Alberto Gilardino

A format un atac letal cu Adi Mutu la Fiorentina. Fără exagerare, unul dintre cuplurile cele mai frumoase și mai compatibile din istoria recentă a fotbalului italian. Un mare golgheter, talentat și oportunist, care, spre deosebire de Adi al nostru a avut noroc și la trofee: Champions League cu AC Milan, plus titlul Mondial cu Italia! Vom vedea din nou, duminică, chimia specială dintre cei doi în repriza pe care Adi o va juca pentru echipa World Stars.

Luca Toni

Un alt nume mare care vorbește despre fantastica putere asociativă a lui Adrian Mutu: alături de Adi, Luca câștigă „Gheata de Aur” a Europei, într-un sezon cu 31 de reușite, multe dintre ele pornind de la pasele de geniu ale lui „Il Fenomeno” Mutu. Campion mondial și el, în 2006.

Erjon Bogdani

Coleg cu Adi la Cesena, pe final de carieră, și el om de peste 70 de goluri în Italia.

Jimmy Floyd Hasselbaink

Unul dintre cei mai spectaculoși și impozanți atacanți ai ultimelor decenii. Un spectacol în sine numai să-l urmărești, Jimmy a umplut genericele TV cu reușitele lui incredibile, la Boavista, Leeds, Atletico Madrid sau Chelsea. La Chelsea a jucat alături de Adi. Un alt motiv să fii pe stadion la meciul de retragere al lui Adi Mutu.

Cesare Prandelli

Ultimul pe listă, dar poate cel mai important: antrenorul World Stars Team este Cesare Prandelli, antrenorul lui Adrian la Fiorentina. Una dintre marile personalități ale antrenoratului mondial, Cesare a reușit, ca nimeni altul, să ajungă la sufletul lui Adi și să scoată maximum de la el. Un model de conduită și de profesionalism de la care Adrian Mutu, antrenorul de azi, nu încetează să se revendice. Are în palmares medalia de argint cu Italia la Europenele din 2012, dar și mai multe trofee individuale de cel mai bun antrenor din Serie A.

*

Dincolo, Team România, condusă de pe bancă și din teren de marele Gică Hagi, nu mai are nevoie de nicio prezentare: Stelea și Stăncioiu în poartă, Borza, Raț, Goian, Iencsi, Tamaș, Săpunaru, Pătrașcu și Maftei fundași, Correa, Kiriță, Hagi, Zicu, Reghecampf și Rădoi mijlocași, Adi Ilie, Dănciulescu, Ganea, Daniel Niculae, Adi Mutu, Marica și Marius Niculae în atac. Tot ce a dat mai bun fotbalul nostru de la „Generația de Aur” încoace pentru un meci-spectacol, după chipul și asemănarea lui Adrian Mutu. Dacă statisticile lui Adi Mutu vorbesc de la sine, ce să mai spunem despre „line-up”-ul de la Sports Festival?