În lumea dinamică a tenisului, puține nume rezonează cu același nivel de pasiune și îndemânare ca cel al lui Andrei Pavel. Român de origine, Pavel a dovedit, de-a lungul anilor, că nu este doar un tenismen, ci un adevărat maestru pe teren, uimind spectatorii de fiecare dată cu lovituri uluitoare și o strategie de excepție.
De la începuturile sale promițătoare, ca junior, și până la ascensiunea spre turneele râvnite ale circuitului profesionist, cariera sportivului a fost marcată de tenacitate și spirit de luptă în mod constant. Cunoscut pentru loviturile sale fluide, jocul de picioare impecabil și o tactică foarte bine pusă la punct, el a doborât unii dintre cei mai duri adversari din clasamentul ATP.
Dincolo de terenul de tenis, omul Andrei Pavel este, de asemenea, o dovadă a rezilienței în fața competiției, indiferent ce ar presupune aceasta. Depășind accidentări, tentații și eșecuri, el a demonstrat că adevărații campioni sunt cei care se lasă șlefuiți de provocări.
Pe măsură ce ne adâncim în lumea captivantă a tenisului, numele Andrei Pavel strălucește, fiind un simbol al excelenței și al pasiunii. Citește în următoarele rânduri despre provocările care l-au format pe tenismen, stilul de joc și porecla care i-a fost dată, dar și despre unde l-a dus această călătorie în ziua de azi.
Începuturile în tenis
Andrei Pavel a început să joace tenis la vârsta de 8 ani. Chiar dacă începutul a fost unul anevoios, deoarece părinții nu dispuneau de resursele financiare pentru tenisul la nivel de performanță, sportivul a reușit, în câțiva ani, să lucreze cu antrenori din Constanța, în măsura capacităților financiare. După puțin timp, a început să fie ajutat și de sponsori, fapt ce l-a ajutat să fie cu un salt mai aproape de cariera pe care și-o dorea.
„Mi-am luat un antrenor din Constanța. Era cam singurul pe atunci pe care mi-l permiteam să îl plătesc. […] Partea când am sărit (în carieră) a fost cu fostul meu antrenor, Radu Popescu, pe care l-am luat cu mine în Germania și în concursuri. El m-a ajutat să fac primul salt.” amintea sportivul de primele performanțe în tenis.
La vârsta de 16 ani, viața lui a luat o întorsătură transformatoare în carieră, și anume mutarea în Germania. Acesta a declarat că a fost o schimbare grea, fiind departe de familie și simțindu-se străin locului, însă încăpățânarea l-a determinat să vadă mai departe de aceste greutăți.
„A fost foarte greu. Cum am ajuns acolo, am câștigat campionatele europene împreună cu Irina Spîrlea. Mihai Rusu (fosta voce a Europei Libere) urmărea tenisul, ne-a văzut, a găsit un sponsor în Germania și așa am ajuns și eu în Germania.
[…] Anii aceia au fost grei, dar și eu am fost foarte încăpățânat. Cu operațiile și problemele pe care le-am avut acolo, nu am vrut să mă întorc cu coada între picioare acasă, mă gândeam că hai că se mai poate. Așa a început toată cariera.” a povestit Andrei Pavel despre începuturile carierei sale în tenis.
„Cneazul” și provocările neașteptate
Poreclit și „Cneazul”, tenismenul a fascinat, de-a lungul carierei, fanii acestui sport, prin agresivitatea și spiritul de luptă de care a dat dovadă. Dreptaci, cu un backhand de pus pe generic și o determinare care depășea limitele, sportivul este considerat a fi unul dintre cei mai de succes jucători români de tenis, fiind comparat cu Ilie Năstase.
El și-a câștigat această poreclă datorită stilului de joc, neînduplecat, dar și datorită modului de a fi ca persoană. Acesta a câștigat publicul prin carisma sa, modestia și aerul degajat cu privire la statutul lui, dar și pentru simțul umorului pe care îl are. Pavel a povestit în mai multe ocazii despre cum a pus deseori instinctul înaintea rațiunii, în timpul jocului și nu numai.
„Am mers tot timpul pe instinct, și ca jucător, și ca om. Nu cred că am fost foarte rațional. Multe decizii s-au bazat pe instinct. Jucătorul de tenis Andrei Pavel este, clar, mai îndrăzneț decât omul Andrei Pavel. Așa a fost jocul meu, destul de agresiv. Vulnerabili au fost amândoi. Au fost perioade și perioade. Poate ar fi mai bine să spun că am fost, câteodată, puțin timid, nu vulnerabil. Și poate eram un pic mai arogant ca jucător, eu așa simt.” a declarat Andrei Pavel despre felul lui de a fi pe teren și în viața de zi cu zi.
În această confruntare cu rațiunea au mai intervenit și alte provocări, unele neașteptate, precum tentația de a fuma. George Cosac, fost antrenor al lui Andrei, a amintit în cadrul unui interviu despre diferite impedimente pe care le-a întâlnit când îl antrena pe tenismen, fumatul fiind unul dintre ele.
„A fost o perioadă extrem de frumoasă, cu bune, cu rele…Cu situații în care (Andrei) nu avea chef de antrenament, cu situații în care trebuia să îl păcălesc – în loc de mașină, să mergem cu bicicleta – situații în care fuma pe furiș. Ca mai toți tinerii, avea problema fumatului. A trebuit să picăm la o înțelegere, cu câte țigări avea voie să fumeze.” a declarat fostul antrenor al lui Andrei Pavel.
Printre provocările tenismenului s-au numărat și gânduri de a renunța la această carieră, încă de la o vârstă fragedă. Acesta a suferit două operații la 17, respectiv 19 ani, după accidentări ghinioniste pe teren. Operația de la 19 ani, la cot, a fost cea mai grea, după cum amintește sportivul, și a fost unul dintre momentele când s-a gândit serios la a se retrage din tenis, chiar dacă se întorsese cu o victorie de la Roland Garros (proba de juniori) în anul precedent.
„La 19 ani am suferit cea mai grea operație, la cot, în Germania, iar doctorii mi-au spus că nu voi mai juca tenis niciodată. Eram deja pe minus cu banii și a trebuit să fac o pauză de aproape un an. Acolo am clacat, chiar m-am gândit de multe ori să mă retrag, să mă întorc în România, să termin IEFS-ul și să îmi finanțez viața prin ore de tenis.” a declarat Andrei Pavel.
Cele mai importante momente ale carierei
După descoperirea doctorilor potriviți și a anturajului care l-a determinat să meargă mai departe cu viața de sportiv profesionist, Andrei s-a pus repede pe picioare, și-a adaptat stilul de joc și s-a întors pe teren, cu același spirit de luptă, determinat și competitiv. Iată câteva dintre cele mai mari reușite ale carierei tenismenului:
- 9 finale – Sportivul a jucat în 9 finale de turnee single ATP și a câștigat 3 dintre ele: Tokyo (1998), St. Polten (2000) și Montreal (2001).
- Rezultate în Grand Slam-uri:
– În 1999 și 2004, Pavel a ajuns în turul 4 la Australia Open;
– În 2002, a jucat până în sferturile de finală la Roland Garros; înainte cu câțiva ani, în 1992, sportivul a câștigat Roland Garros-ul, la proba de juniori
– La Wimbledon, în doi ani (2000, 2002) a fost înfrânt în turul 3;
– În cadrul U.S. Open, a reușit să ajungă până în turul 4 în 2000 și 2004
- Cea mai bună clasare – În 2004, Andrei Pavel a avut parte de cea mai bună clasare din cariera lui, numărul 13, conform clasamentului ATP.
- Parcurs olimpic – Sportivul a participat la 4 Olimpiade, respectiv: Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000) și Atena (2004).
- Cupa Davis – Andrei Pavel a fost unul dintre jucătorii-cheie în echipa României, atât la simplu, cât și la dublu; în total, el a jucat 62 de meciuri, dintre care 40 au fost câștigate și 22 pierdute
- 10 campioni mondiali învinși – De-a lungul carierei, Pavel s-a întâlnit cu mai mulți jucători care au fost numărul 1 mondial, dintre care pe 10 i-a învins; printre cei mai importanți se numără: Andre Agassi, Roger Federer, Carlos Moya, Andy Roddick, Patrick Rafter, Gustavo Kuerten, cunoscut și ca Guga, și alții.
Dedicare în tot
Jucătorul, dar și omul Andrei Pavel a ajuns, în timp, să fie cunoscut pentru dedicarea sa, sută la sută, în momentul și locul în care se află. Cum pe teren era obișnuit să dea tot ce e mai bun, a preluat acest comportament în viața de familie și în cea de antrenor, după retragerea din tenis. Deși preferă să își păstreze viața de familie privată, departe de lumina reflectoarelor, au existat ocazii când dedicarea acestuia a fost confimată întregii lumi.
Unul dintre aceste momente a fost în vara anului 2001, după victoria de la Masters (Montreal), unde finala a jucat-o împotriva lui Patrick Rafter. Momentul era unul favorabil pentru Andrei Pavel, deoarece urma U.S. Open, unde era favorit. Avea nevoie să ajungă până în sferturi pentru a intra în top 10, conform clasamentului ATP, dar intervenise o problemă de sănătate la unul dintre copiii lui.
„Era unul dintre favoriții de la US Open, venea după acel Masters câștigat în Canada, îl bătuse pe Rafter în finală. […] (în timpul US Open) I-a venit familia, trebuia să doarmă cu familia în apartament, lucru cu care nu am fost de acord. Marius (fiul lui Pavel) avea 6 luni, iar Carolina (fetița lui) avea 2 anișori. Unul dintre ei avea probleme cu stomacul nu a putut să doarmă toată noaptea.
(Următoarea zi) Avea meci cu Rios în turul 2. În mod normal, Andrei era favorit: îl bătea pe Rios, urma Johansson, în fața căruia avea un bilanț pozitiv, și dacă făcea sfert de finală intra în Top 10. Nu s-a întâmplat treaba asta, știu că am suferit foarte tare.” a povestit George Cosac, fostul antrenor al tenismenului.
O a doua ocazie, și mai memorabilă, a fost când, în timpul desfășurării Roland Garros-ului din 2002, Andrei a făcut o călătorie obositoare cu mașina, până în Germania, pentru a asista la nașterea celui de-al doilea copil al său, Marius. A revenit la Paris tot la volan, la scurt timp după, pentru a încheia sfertul de finală împotriva lui Alex Corretja.
„Când spun povestea, simt ca și cum ar fi o telenovelă și nu-mi place asta. Am făcut-o pentru familia mea, nu pentru a ieși în evidență.” a povestit Andrei Pavel despre acest episod.
Cariera sportivă a tenismenului a luat sfârșit în 2009, la turneul BCR Open din București. Totuși, în prezent, fostul jucător de tenis a decis să ducă mai departe pasiunea pentru acest sport, ca antrenor. În 2009, Andrei și-a deschis o academie de tenis în America (Pavel-Blackwood Tennis Academy), dar din 2021 a început să antreneze mai mult în România, în cadrul clubului CS Dinamo București și nu numai. Printre jucătorii cunoscuți pe care i-a ghidat în cariera de antrenor se numără: Simona Halep, Marius Copil, Alex Coman și alții.
Motivația, elementul-cheie din spatele excelenței
Acum, după mulți ani de tenis de performanță și mentorat, Andrei Pavel amintește cu fiecare ocazie despre importanța sportului, în viața oricui, dar mai ales în cazul copiilor.
„Cel mai important e copilul. Şi pasiunea părinţilor pentru acest sport ajută, dar nu înseamnă că şi copilul va avea aceeaşi pasiune. Eu cred că cel mai bine le-ar prinde copiilor să încerce mai multe sporturi, să vadă ce le place […] Sfatul meu este: dacă părinţii observă o pasiune pentru vreun sport, şi dacă îşi pot permite, să îi susţină !” a declarat Andrei Pavel despre importanța sportului, pe care o vom putea „gusta” cu toții în cadrul Sports Festival.
Anul acesta, tema evenimentului Sports Festival va fi „motivația”, întâmplarea care pune în mișcare totul. Cu această ocazie, nu doar că vei putea urmări interviuri cu personalități sportive care ne-au inspirat pe fiecare dintre noi, ci vei putea fi parte din evenimente unice, precum meciul demonstrativ cu Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep și Andrei Pavel.
Show-ul demonstrativ de tenis se va juca sâmbătă, 15 iunie 2024, în BT Arena, și marchează a 5-a ediție a Sports Festival. Numărătoarea inversă a început, așadar vino și tu la evenimentul sportiv al anului și asigură-ți locul în sală, accesând link-ul https://bilete.sportsfestival.com/ .
Vino să vezi titanii tenisului mondial care ne-au inspirat ani de-a rândul, într-o ocazie unică la Cluj!