Adrian Mutu ne dă o ultimă întâlnire cu magia fotbalului său la Sports Festival - Sports Festival

Adrian Mutu ne dă o ultimă întâlnire cu magia fotbalului său la Sports Festival

10 iunie 2022

reading time:

În 2016, când lumea sportului afla, din „Corriere dello Sport”, despre retragerea lui Adrian Mutu, mulți au simțit că o scrisoare de adio e prea puțin pentru despărțirea de un jucător cu o carieră atât de spectaculoasă. Cel mai mare talent al fotbalului românesc de la Gică Hagi încoace, Adrian Mutu a lăsat amintiri de neuitat nu doar la Națională - unde a egalat recordul de goluri pentru „tricolori” al celui de la care a moștenit și tricoul magic cu numărul 10 - dar și în Liga 1 - unde a avut un debut fulminant de carieră la FC Argeș și Dinamo - și, mai ales, în ligile de top ale Europei - goluri marcate în Italia, Anglia și Franța, dar și în cupele europene, cu 7 echipe diferite!

Deși la Națională, după retragerea ultimilor „grei” din „Generația de Aur”, nu a reușit să replice, alături de Cosmin Contra, Cristi Chivu și Mirel Rădoi, rezultatele entuziasmante ale anilor ’90, cu toate că ne-a dus foarte aproape, în 2008, de o calificare dintr-o grupă de Euro infernală, cu Franța, Italia și Olanda, Adrian Mutu a fost mereu în prim-plan indiferent la echipele pentru care a jucat. Un jucător diferit, curajos și carismatic, iubit deopotrivă de fani și de colegii din vestiar.

Italia l-a lansat în fotbalul mare, după un sezon strălucit la Parma, și tot Italia avea să-l recupereze și să-l readucă în top după experiența nefericită de la Chelsea. După ce campionatele câștigate cu marele Juventus, alături de jucători ca Del Piero, Nedved sau Buffon au fost retrase de Federcalcio, iar echipa retrogradată, în contextul scandalului „Calciopoli”, Adrian Mutu a ajuns la Fiorentina, echipă pentru care avea să devină un veritabil idol.

Peste 200 de goluri în carieră, din care peste 100 în foarte exigenta, pe atunci, Serie A și 35 pentru Națională: cifrele vorbesc de la sine despre cine a fost fotbalistul Adrian Mutu, așa cum el însuși ne spunea, în 2016, în scrisoarea de adio din „Corriere dello Sport”. Dar, dincolo de cifre, în felul de a fi și de a (se) juca al lui Adrian Mutu au stat mereu pasiunea și emoția.

Sports Festival îi face dreptate lui Adrian Mutu și îi organizează meciul de retragere pe care îl merita încă din 2016. De data aceasta, nu va mai fi vorba despre cifre, ci doar despre pasiune și emoție.

Înconjurat de fani și de bunii săi prieteni, mari vedete din fotbalul românesc și internațional, așa cum i-a plăcut să-și trăiască întreaga carieră, Adrian Mutu ne dă o ultimă întâlnire cu magia fotbalului său la Sports Festival, în meciul România vs World Stars, pe 12 iunie, pe Cluj Arena.

Vor fi nume unul și unul, începând cu legendarul Gică Hagi: Pirlo, Fabio și Paolo Cannavaro, Gennaro Gattuso, Dorin Goian, Cosmin Contra, Tomas Ujfalusi sau Claude Makelele și-au anunțat deja participarea. Iar prezența lor vorbește și ea, ca și cifrele, despre cine a fost jucătorul Adrian Mutu: un fotbalist de elită, recunoscut ca atare, prin respectul și dragostea pe care i-o întorc, venind la Cluj, cei mai buni jucători ai timpului său.

Pentru o zi, fotbalul nostru urcă din nou în elită cu ocazia meciului de retragere al lui Adrian Mutu. Prilej să ne bucurăm de reîntâlnirea cu câțiva dintre cei mai buni jucători ai Naționalei, dar și cu marii campioni alături de care sau împotriva cărora Adi Mutu și-a făcut un nume în fotbalul mondial. Va fi o seară memorabilă și nici nu are cum să fie altfel. Cariera lui Adi Mutu a fost tocmai așa, cu bune și cu rele, cu suișuri și coborâșuri: memorabilă.