Ce activități sportive te așteaptă la festival - Sports Festival

Ce activități sportive te așteaptă la festival

14 mai 2024

reading time:

Sports Festival revine la Cluj și anul acesta, într-un format fresh, plin de surprize și invitați speciali. Cel mai mare eveniment multisportiv din România și singurul eveniment din lume unde sportul merge mână în mână cu distracția se întoarce a cincea oară pentru a da startul verii într-un mod memorabil.

Cu un palmares de peste 25 de tipuri de sport în zona de inițiere, Sports Festival a fost conceput pentru a veni în ajutorul părinților și al copiilor, spre a-i informa despre beneficiile mișcării, atât la nivel fizic, cât și mental. Numărul mare de activități sportive îi ajută pe copii să își găsească pasiunea în lumea sportului, în timp ce părinții salvează timpul pe care l-ar fi consumat făcând trasee de la un club la altul prin oraș, fără să mai punem la socoteală partea financiară.

Sports Festival este un „altfel de festival”, singurul cu acest concept și de o asemenea amplitudine – aici poți asculta sfaturile sportivilor de performanță, ai ocazia să testezi activități de care nici nu ai auzit, poți crea conexiuni și prietenii durabile, să simți mulțimea care vibrează odată cu tine și să te bucuri de întâlniri cu legende ale sportului; pe scurt, este o experiență completă. 

Ediția a V-a va avea loc anul acesta, între 13-16 iunie 2024, perioadă în care Clujul va prinde viață și se va transforma într-un adevărat univers al sportului! Așteptăm să te convingi singur de importanța unui asemenea eveniment, dar până atunci, îți prezentăm mai jos beneficiile și activitățile de care te poți bucura.

Diversitate în joc și informare

Anul trecut, la cea de-a patra ediție, 26 de tipuri de sport au fost incluse la Sports Festival. Pe lângă acestea, au fost organizate, asemenea programului ediției din 2024, competiții, care au avut și o componentă socială. Chiar dacă au avut loc interviuri cu personalități speciale și concerte cu artiști renumiți, sportul a fost în centrul atenției, aducând oameni laolaltă, pentru experiențe inedite. Printre activitățile din edițiile anterioare, care se vor regăsi și în programul de anul acesta, se numără: cross training, caiac, aikido, schi fond, scrimă sau competiții precum cea de șah, Crosul Supereroilor și traseu cu obstacole, de tip Survivor. 

La ediția din 2024, sunt deja confirmate 24 de tipuri de sport, urmând ca numărul acestora să mai crească până la începutul festivalului. Dacă ești indecis în legătură cu activitățile pe care ai vrea să le încerci sau nu știi ce ți s-ar potrivi, mai jos am împărțit tipurile de sport, prezente la Sports Festival 2024, pe diferite categorii:

 • Dacă te atrag tipurile de sport ce implică spirit de echipă: fotbal, tenis de câmp, tenis de masă, volei, baschet, handbal, rugby sau majorete
 • Dacă strategia jocului este mai importantă decât nivelul de efort fizic depus: golf, șah, scrimă, Go Strategie
 • Dacă vrei să îți tonifiezi corpul și cauți metodele corecte pentru a-ți atinge țelul: cross training, fitness (se va desfășura într-un corner Sports Festival, precum și în cadrul unei săli de sport), atletism, escaladă, functional training 
 • Dacă vrei să încerci un nou tip de sport sau vrei să tratezi mișcarea ca pe o distracție: aikido, roundnet, schi fond, judo, dans, caiac

Câteva dintre tipurile de sport prezente la Sports Festival sunt mai puțin cunoscute, dar acest lucru nu le face mai puțin interesante sau demne de încercat, chiar dimpotrivă. Iată câteva dintre cele mai puțin cunoscute activități care vor fi organizate în cadrul festivalului și ce presupun ele:

 • Aikido – „calea armonizării energiei”, această artă marțială face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă, în cadrul căreia se utilizează proiectări, luxări, strangulări și, în mică măsură, lovituri
 • Roundnet – un joc ușor și amuzant, acesta se practică în 4, cu o minge și un fileu rotund la sol, având ca inspirație voleiul de plajă
 • Schi fond – se deosebește de schi-ul obișnuit, dar este tot un sport de iarnă; acesta necesită echipament special, diferit de cel folosit la schi, și e practicat cu schiuri ce au legături cu călcâi mobil
 • Go Strategie – acesta este un joc de strategie, având originile în China; tabla (goban) e marcată cu 19 linii orizontale și 19 verticale și e văzută ca un teritoriu ce urmează a fi cucerit de către cei doi combatanți

Pe lângă aceste jocuri, vor mai fi organizate activități complexe precum „Special Olympics”, unde sportivii de la Special Olympics vor fi prezenți la Sports Festival, din dorința de a da un exemplu părinților care consideră că sportul limitează persoanele cu dizabilități; copiii vor putea exersa un joc numit pétanque, în cadrul căruia vor învăța că sportul este joacă și este pentru toți.

Mai mult decât o activitate, un adevărat concept

Pe lângă activitățile amintite mai sus, în cadrul ediției din 2024, Sports Festival va organiza și câteva competiții speciale, destinate celor mici, persoanelor cu handicap sau chiar participanților patrupezi. Conceptul acestor întreceri este de a promova activitatea fizică și de a informa oamenii cu privire la importanța ei, dar există și o componentă socială în spatele competițiilor.

Competiție de fotbal U8-U14 cu această ocazie, cei mici vor putea simți emoțiile unui turneu de fotbal, unde vor fi nevoiți să lucreze în echipă, să îmbine distracția cu joaca, dar și să se autodepășească.

Crosul Supereroilordupă succesul din ediția anterioară, crosul revine și anul acesta, sub sloganul „Alergăm pentru Cluj!”; competiția are scopul de a promova atât mișcarea, cât și componenta socială, prin susținerea proiectului Spitale Publice din Bani Privați.

Cluj Grand Prix Rapid – Grand Prix România va organiza cea de-a doua etapă a competiției de șah în cadrul Sports Festival, unde fondul de premii va fi unul impresionant, constând în 30.000 EUR, dintre care 5.000 se vor duce către câștigătorul etapei.

CaniCross cea mai distractivă competiție din cadrul festivalului de sport, creată special pentru câini și oamenii lor; vor avea loc două probe: o cursă cu obstacole, tandem omul și câinele, și cursa de viteză (dog speed run), destinată doar patrupezilor.

Beneficiile activităților Sports Festival

Chiar dacă tipurile de sport de la Sports Festival au o diversitate și o complexitate aparte, la bază, scopul acestui concept este de a informa pe cei din jur despre importanța mișcării fizice, indiferent de tipul acesteia. Beneficiile asupra corpului sunt aceleași, chiar dacă unele se simt mai accentuat în funcție de activitate. La nivel fizic, dar și mental, avantajele sunt nenumărate, însă noi am pregătit doar 5 dintre cele mai importante, în cele ce urmează:

 • Sistem cardiovascular sănătos –  mișcarea este benefică în ce privește reglarea tensiunii arteriale, menținerea glicemiei în valori normale, dar și la o îmbunătățire a circulației sângelui; astfel, sportul este cel mai mare ajutor pe care îl poți oferi inimii tale.
 • Metabolism accelerat – metabolismul nostru este mai puțin muncitor odată cu înaintarea în vârstă; sportul previne acest lucru, deoarece activează și accelerează metabolismul, fiind considerat un stimulent al acestuia.
 • Somn mai profund – efortul pe care îl depui în timpul exercițiilor fizice duce la o epuizare la organismului; astfel, calitatea somnului este îmbunătățită, prin faptul că adormi mai repede și corpul are timp să intre într-o stare profundă de somn.
 • Funcții cognitive îmbunătățite – funcțiile cognitive principale, asemenea metabolismului, se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă; conform mai multor studii, s-a demonstrat că sportul îmbunătățește procesele gândirii și ale memorării, chiar și în cazul seniorilor.
 • Socializare – majoritatea sporturilor necesită să fii parte dintr-o echipă; sub această formă se dezvoltă abilitățile de socializare, în special în cazul copiilor, care sunt astfel mai pregătiți să facă față funcționării în societate, care poate veni uneori cu frustrări, competitivitate și interacțiuni de multe feluri.

Motivația, întâmplarea care pune în mișcare totul

Atât participanți ai festivalului de sport, cât și numeroase personalități sportive au avut, de-a lungul edițiilor, doar cuvinte de laudă și admirație pentru conceptul din spatele evenimentului. Ideea, împreună cu atmosfera simțită în acele zile, sunt factorii principali care reușesc să aducă în fiecare an noi iubitori de sport, dar și să readucă fețe familiare.

„Sports Festival e un eveniment fantastic. Din primul minut în care am ajuns aici am simțit energia participanților, a copiilor și până la urmă, exact pentru asta este Sports Festival. E minunat că se creează această tradiție.” a transmis tenismenul Horia Tecău, în cadrul interviului acordat pentru Sports Talks.

„Nu este prima dată când mă aflu la Cluj, la Sports Festival, deja pot spune că sunt de-al casei. Văd mulți copii și părinți sau bunici care își aduc copiii sau nepoții și e un sentiment care te încarcă, e o energie bună.

Ne uităm azi aici la ce se întâmplă la Sports Festival și da, (Clujul) e capitala sportului în România. Lumea e calmă, lumea se bucură, lasă pentru puțin timp grijile de zi cu zi.”, a spus scrimerul Mihai Covaliu, cu ocazia ediției din 2023 a Sports Festival.

Suspans, admirație, deconectare, motivație și autodepășire. Acestea sunt doar câteva dintre senzațiile și sentimentele pe care le vei putea simți în perioada 13-16 iunie, la Sports Festival. Te așteptăm pe tot perimetrul din jurul Cluj Arena cu o mulțime de surprize și ocazii de neuitat, care te vor convinge că acest eveniment este cu adevărat un altfel de festival.

Anul acesta, tema evenimentului Sports Festival va fi motivația, conceptul care pune în mișcare totul. Cu această ocazie, nu doar că vei putea urmări interviuri cu personalități sportive care ne-au inspirat pe fiecare dintre noi, ci vei putea fi parte din evenimente unice, precum meciul demonstrativ cu Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep și Andrei Pavel.

Show-ul demonstrativ de tenis se va juca sâmbătă, 15 iunie 2024, în BT Arena, și marchează a 5-a ediție a Sports Festival. Numărătoarea inversă a început, așadar vino și tu la evenimentul sportiv al anului și asigură-ți locul în sală, accesând link-ul https://bilete.sportsfestival.com/.

Vino să vezi titanii tenisului mondial care ne-au inspirat ani de-a rândul, într-o ocazie unică la Cluj!