La ediția din acest an, Sports Festival a propus 22 de sporturi pentru inițiere – aikido, baschet, cross training, caiac, darts, escaladă, fitness, fotbal, yoga/pilates, gimnastică, handbal, kyokushin, mountain bike, rugby, roundnet, schi, scrimă, teqball, schi, tenis de câmp, tenis de masă și volei. Participanții au primit și un pașaport sportiv, o hartă care a folosit atât la orientare în spațiul festivalului, cât și la colecționarea „vizelor” corespunzătoare ficărui sport în parte. Cererea pentru pașapoarte a fost atât de mare, încât a fost nevoie de o comandă nouă de printuri, după a doua zi a festivalului. Participanții – majoritatea copii, dar și adulți cu spirit ludic – au intrat în joc, și-au așteptat cu nerăbdare rândul la fiecare sport în parte și s-au bucurat ori de câte ori au reușit să bage mingea în coș – la baschet, să o nimerească bine cu racheta – la tenis de câmp sau să o lovească puternic cu piciorul sau cu capul la fotbal sau teqball.
Unele sporturi au însemnat și depășirea zonei de confort – cel mai notabil în cazul escaladei sau caiacului – așa că încrederea în îndrumători a avut o importanță majoră. Însă nu se întâmplă chiar în fiecare zi să împarți barca cu un campion național, cum a fost cazul la caiac, unde Patrick Kozma (17 ani, Satu Mare), campion la caiac-slalom, a fost unul dintre instructorii care s-au asigurat că bărcile alunecă în siguranță pe lacul de la Chios.
Mare succes au avut sporturi precum scrima, pe care nu ai ocazia să o testezi oriunde, sau fotbalul și tenisul de câmp, care sunt în mod tradițional vedete la Sports Festival, beneficiind de evenimente speciale, cum au fost meciurile de retragere organizate pentru Adi Mutu – la fotbal, sau Horia Tecău – la tenis. „La televizor pare foarte ușor. Nu mi-am dat seama cât e de dificil, de fapt, să folosești racheta și să imprimi o direcție corectă mingii”, spune Alina (43 de ani), care a încercat pentru prima dată în viață tenisul de câmp.
Au fost și participanți care au venit la Cluj special pentru Sports Festival. „Suntem din Bistrița, dar am vrut să le oferim copiilor ocazia să vadă un meci de tenis cu Simona Halep și Horia Tecău, așa că am venit pentru două zile la Cluj. Iar acum ne mutăm de la o zonă la alta să înbcercăm sporturi și să colecționăm vize”, povestește Marius Matei, care își aștepta copiii – Eliza (7 ani) și Sebastian (11 ani) să coboare de pe panoul de escaladă.
Până la finalul ediției, peste 13.000 de copii și adulți au profitat de oferta Sports Festival și și-au încercat abilităție sportive. Iar cei care au achiziționat toate vizele pe pașaportul sportiv au avut surpriza să primească un premiu la alegere, la final. Și variantele au fost multe, în cele 4 zile de festival: medalie, buff, insignă, frisbee, minge anti-stres… și lista poate continua. Scopul este să își amintească mereu momentele trăite la cea mai frumoasă sărbătoare dedicată sportului în România.